Uz Berlin i Amsterdam
0

Sarajevo među pet unikatnih gradova u Evropi

Sarajevo-x.com
Na stranici eurotrip.com je objavljena lista pet najunikatnijih evropskih gradova, a na prvom mjestu se nalazi Sarajevo. Uz glavni grad BiH u prvih pet ulaze i Venecija, Granada, Amsterdam i Berlin.
Sarajevo

Sarajevo je u posljednjih 25 godina pretrpjelo više razaranja nego bilo koji drugi grad u Evropi. Uprkos velikim tragedijama, ovo je još uvijek dinamičan i živ grad u kojem različite religije i kulture žive zajedno i to je izvor njihove snage i jedinstva.

Ljudi različitih vjera i kultura su ostali vjerni svojim identitetima, ali uprkos tome ne predstavljaju prijetnju jedni drugima. Građani Sarajeva su svoju tragediju pretvorili u preporod i nisu dozvolili da ona uništi njihove živote.

Na gradskim objektima, kafićima i zgradama su još uvijek vidljivi tragovi metaka i granata. Krateri granata na ulicama nisu uklonjeni, nego su obojeni crvenom bojom. Građani Sarajeva su nastavili živjeti dalje, ali ne žele zaboraviti ono što im se dogodilo u ratu devedesetih godina.

Venecija

Kada pomislite na Veneciju, to je asocijacija na mnoštvo turista na jednom mjestu, na velike gužve i skupoću. No, uprkos negativnim stvarima, Venecija je grad koji svakako treba posjetiti. Radi se o gradu koji je jedinstven i razlikuje se od bilo kojeg u Italiji. Mnogi kažu da, kada jednom posjetite Veneciju, nikada je nećete zaboraviti. Ona predstavlja zadovoljstvo koje ne smijete propustiti u životu.

Amsterdam

Amsterdam predstavlja grad koji daje pravi primjer kako funkcioniše tolerancija, to je mjesto koje donosi zadovoljstvo za tijelo i dušu. Za vrijeme šetnje ulicama Amsterdama možete osjetiti uzbuđenje u zraku. U ovom gradu nema mnogo automobila koji se kreću njegovim ulicama. Ovdje vladaju bicikli. Vožnja kanalima holandskog grada opušta tijelo i duh, te vas dovodi u stanje transa koje samo Holandija može ponuditi.

Granada

Grad Granada vjerno čuva historiju Španije, koju turisti žele vidjeti i osjetiti. Sadržaji Granade vas mogu okupirati sedmicama. U ovom gradu se nalazi i najspektakularnija tvrđava u Evropi, a to je Alhambra.

Berlin

Berlin je bio i ostao središte "umjetničke eksplozije". Nijedan drugi grad u Evropi se ne može pohvaliti tako širokim spektrom umjetnosti, nastupa, zabava, događaja i slično. Ono što je specifično za ovaj grad je to da turisti doslovno trebaju koristiti i dan i noć kako bi upoznali Berlin. jer je ovaj grad historijski jako bitan, a osim toga nudi mnoštvo stvari koje se mogu raditi i vidjeti.