BiH
1.3k

Sarajevo među deset najopasnijih gradova u Evropi

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Podaci sa Numbeo platforme koji se odnose na indeks zločina u Evropi pokazali su kako Italija, Francuska i Velika Britanija imaju najveći broj gradova na listi najopasnijih gradova u evropskoj regiji.

Platforma Numbeo izvršila je analizu svjetskih gradova na osnovu brojnih čimbenika koji se odnose na stanje kriminaliteta poput rasta krminala, sigurnosti na ulicama, straha od pljački, prijetnji, maltretiranja, rasne, etničke i vjerske netolerancije i opasnosti od krađe.

Na osnovu ove analize napravljena je lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mjestu nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine za koji se navodi da ima umjerenu stopu kriminaliteta. Dodaju da to svakako ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih kaznenih djela koji su prema izvještaju OSAC-a iz 2015. godine itekako prisutni u Sarajevu.

Posebna pozornost skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u dijelovima oko turista i javnog prijevoza. Dodaju da u Sarajevu također cvijeta organizovani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glasgow (Škotska), Rotterdam (Nizozemska), Coventry (Engleska), Lille (Francuska), Marseilles (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Kako navode ubjedljivo najopasniji evropski grad je Rostov na Donu koji se nalazi u južnoj Rusiji. Riječ je o najvećem gradu u južnoj Rusiji koji je ujedno i i administrativno središte Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rostova 2015. godine saopćilo je da je u periodu od aprila do juna u ovom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 posto. Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posljedicama rata nakon odcjepljenja Donbassa u Ukrajini.