Vilsonovo šetalište
139

Sarajevo: Medicinski instruktori građanima pokazali kako pružiti prvu pomoć

FENA
(Foto: FENA)
Osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo upriličilo je danas, na Vilsonovom šetalištu, radionicu na kojoj su građane informirali o osnovama pružanja prve pomoći u slučaju hitnih stanja.

Instruktori Edukativnog centra tog zavoda su na lutkama prezentirali kako se pruža prva pomoć unesrećenom te ukazali na važnost činjenice da se to uradi na pravi način, u vremenu dok ne stigne ekipa hitne pomoći.

Doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Amela Komilija naglašava da je pružanje prve pomoći obaveza svakog građanina, a aktivnostima poput ove današnje pokušavaju diskretno kod građana razviti osjećaj da priteknu u pomoć uvijek kad se za to ukaže potreba.

Pokazali su i brošuru "Vodič za pacijente" koja je štampana u namjeri da se edukacijom stanovništva unaprijedi efikasnost rada hitnih medicinskih službi a, između ostalog sadrži informaciju o tome šta saopćiti pozivanjem ekipa telefonom, te načinu pružanja prve pomoći dok medicinska ekipe ne stignu do pacijenta.

Edukacije te vrste upriliče, kaže, svake godine da bi kod građana probudili osjećaj za drugog. Organiziraju ih i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, a sve u namjeri da bi se povećao procent preživljavanja do dolaska ekipa hitne pomoći.

Radionica nazvana "Humana misija pomaganja osobama oko sebe" organizirana je u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, a zainteresiranost građana danas je bila značajna.