Stanovnici se plaše
462

Sarajevo: Lisice sa Kromolja još uvijek nisu uhvaćene, inspekcija kaže da je to "komplikovan proces"

N. V.
Veterinarski inspektori Kantona Sarajevo su, nakon prijave stanovnika da su se u naselju Kromolj pojavile lisice, kontaktirali određene službe kako bi bile poduzete radnje na njihovom uklanjanju međutim takva vrsta akcije nije jednostavna.

"Odmah po prijemu predmetne prijave o sadržaju iste službenim putem je obaviješten higijenski servis koji je opremljen odgovarajućom opremom za hvatanje životinja. Obavijestili smo i lovačko udruženje koje gospodari lovištem na širem području, a koji su jedini u mogućnosti poduzeti određene radnje u pravcu rješavanja nastalog problema."

Kantonalna inspekcija do ovog trenutka još uvijek nije dobila informacije o pronalasku predmetnih životinja i eventualnom poduzimanju radnji njihovog uklanjanja.

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije napominju da je u skladu sa propisima o lovstvu zabranjen lov, kao i da je upotreba oružja u naselju s obzirom na posebne propise ograničena, te se s tim kao jedina mogućnost može razmatrati potjera lisica lovačkim psima i postavljanje kaveza sa odgovarajućim mamcima kako se ne bi kršili propisi na snazi, što cijelu situaciju čini dodatno otežavajućom.

"Ističemo i da hvatanje životinja, posebno divljih, nije jednostavan postupak s obzirom na to da životinje koje se slobodno kreću nemaju stalnu lokaciju, kreću se instiktivno za hranom i sl. što iziskuje organizacijski napor i upornost službi koje raspolažu ljudskim i materijalnim kapacitetima da praktično izvedu hvatanje životinje nekršeći pritom niti jedan propis na snazi", rečeno je iz inspekcije.

Ranije su se stanovnici ovog naselja požalili Klix.ba portalu da strahuju zbog lisica koje su se pojavile, pogotovo kada se uzme u obzir da se ponašaju slobodno i da su pojele nekoliko kokoški i mačku. Stanovnici također tvrde da ove lisice imaju bjesnilo što je i glavni razlog toga da su pozvali inspekciju kako bi im riješili problem.