BiH
0

Sarajevo: Konferencija "Razvoj kapaciteta za efikasno korištenje pomoći u regionu zapadnog Balkana"

FENA
Regionalna konferencija "Razvoj kapaciteta za efikasno korištenje pomoći u regionu zapadnog Balkana" počela je danas u Sarajevu u organizaciji Regionalnog biroa Razvojnog programa UN-a (UNDP) za istočnu Evropu i u saradnji s UNDP-om u BiH.

Sudionici dvodnevne konferencije razmatraju modalitete za efikasniji plasman donatorskih sredstava u razvojne projekte zemalja zapadnog Balkana, a u kontekstu prioriteta vezanih za proces uključivanja u evropske integracijske tokove. U fokusu skupa biće i pitanja efikasnijeg planiranja i koordinacije razvojnih programa u sklopu nacionalnih kapaciteta zemalja regiona.

Na značaj unapređenja ukupnih prilika u zemljama kandidatima za članstvo u EU ukazali su tim-lider UNDP-a za zapadni Balkan Moises Venancio i zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Stefan Priesner, istaknuvši važnost stavljanja u funkciju resursa kojima će se osigurati uvjeti za rješavanje socijalnih problema i pitanja visoke stope nezaposlenosti u tranzicijskim zemljama.

U izjavi datoj bh. medijima UNDP-ovi dužnosnici potcrtali su razvojni aspekt donatorske pomoći te važnost prebacivanja odgovornosti na vlasti zemalja kojima je ta pomoć upućena, uključujući i pitanje transparentnog utroška doniranih sredstava. U tom pogledu posebno su se usredotočili na pitanje razvoja kapaciteta kako bi se koordiniranje međunarodne pomoći realiziralo na pravičan i efikasan način.

Ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić je izjavila kako postoji spremnost bh. institucija da preuzmu odgovornost u pogledu efikasnijeg korištenja sredstava (doniranih i kreditnih), podsjetivši na razvoj odgovarajućih organizacijskih kapaciteta u tom pogledu.

Kako je rečeno, Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku kojom je Ministarstvo finansija i trezora BiH imenovano vodećim ministarstvom na planu upravljanja i efikasnijeg korištenja pomoći i svih resursa.

Ocijenjeno je, istovremeno, kako se radi o značajnoj odluci koja ide u pravcu preuzimanja funkcije koordiniranja pomoći od međunarodne zajednice na organe vlasti BiH.

Da bi se to koordiniranje uspješno izvršilo neophodno je, kako je ocijenjeno, prići strateškom planiranju koje podrazumijeva usmjeravanje sredstava, te predstavlja pretpostavke efikasnijem upravljanju sredstvima i transparentnijem načinu njihovog utroška.

U radu konferencije sudjeluju predstavnici Albanije, BiH, SCG, Hrvatske i Makedonije, te bilateralni i multilateralni donatori, predstavnici UN-a i predstavnici nevladinog sektora.