Smanjenje prirodnih nesreća
0

Sarajevo: Konferencija o upravljanju krizama

FENA
Regionalna konferencija o upravljanju kriznim situacijama s naglaskom na jačanju regionalne saradnje i koordinacije u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u jugoistočnoj Evropi održava se danas u Sarajevu.

Glavni cilj konferencije je predstavljanje nacrta Regionalne strategije za smanjenje rizika od prirodnih nesreća i drugih katastrofa u jugoistočnoj Evropi kao i nacrta Regionalne strategije za procjenu rizika od prirodnih nesreća i drugih katastrofa u jugoistočnoj Evropi s namjerom unapređenja i usklađivanja državnih sistema za smanjenje rizika i upravljanja rizikom u jugoistočnoj Evropi sa standardima Evropske unije.

Savjetnik ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića Alija Hasić je kazao da, što se tiče BiH, uspostavom Operativno-komunikacijskog centra 112 i njegovim uvezivanjem u regionalnu mrežu operativnih centara te uvezivanjem s informacionim centrom Evropske unije i Evroatlantskim koordinacionim centrom omogućena je brza i efikasna koordinacija odgovora na različite vrste nesreća.

"Radi smanjenja rizika od različitih vrsta nesreća izradili smo veoma važan dokument 'Procjena ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća'. Očekujemo da će ovaj dokument uskoro biti usvojen od Vijeća ministara BiH“, kazao je Hasić.

Po njegovim riječima, procjena je urađena radi utvrđivanja i analize stalnih i potencijalnih rizika svih vrsta i rizika koji mogu uzrokovati prirodne ili druge nesreće, kako u BiH tako i one s prekograničnim efektima. Značaj izrade Procjene ugroženosti ogleda se i u tome što je njeno donošenje preduvjet za izradu Plana zaštite i spašavanja te Programa razvoja sistema zaštite i spašavanja BiH.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Juri Afanasiev je kazao da su u posljednjih deset godina prirodne nesreće oduzele pola miliona života. Tu spadaju dvije ili tri najveće nesreće, dva cunamija među njima, u kojima je poginuo veliki broj ljudi. Ekonomski gubici računaju se na sedam milijardi dolara u cijelom svijetu.

Po njegovim riječima, poplave, suše, požari, zemljotresi su najveća prijetnja jugoistočnoj Evropi.

"Niko od nas nije u stanju odgovoriti samostalno na sve ove prijetnje. Uglavnom su one prekogranične i stoga regionalna saradnja, regionalne inicijative, kolektivni odgovori, zajednička sredstva i objekti su u središtu aktivnosti u narednih deset-dvadeset godina“, kazao je Afanasiev.

Dodao je da uspješna implementacija regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi u potpunosti ovisi o izgradnji lokalnog kapaciteta da bi se odgovorilo na lokalne nesreće i kapaciteta u podršći drugim zemljama u slučaju neke nesreće.

"Regija jugoistočne Evrope treba da radi na jačanju postojećih sporazuma među zemljama i da dalje gradi potrebnu infrastrukturu“, kazao je Afanasiev.

Predstavnika Save the Children Hagen Bjorn je kazao da se oni bore za prava djece i unapređenje života djece širom svijeta.

"Save the Children reagira i u situacijama prirodnih katastrofa i nesreća. Ono što mi želimo postići jeste da se u ovakvim situacijama osiguraju prava djece i preživljavanje djece i zbog toga želimo doprinijeti spremnosti i smanjenju rizika od nesreća“, kazao je Bjorn.

Istaknuo je da su djeca najugroženija, oni ne znaju kuda ići, šta raditi, postaju razdvojeni od svojih porodica i ne mogu shvatiti zapravo šta se dešava.

"U velikom broju situacija ili ovakvih katastrofa gotovo više od polovine poginulih su djeca“, istaknuo je Bjorn.