BiH
0

Sarajevo: Konferencija o ulozi roditelja u procesu obrazovne reforme u BiH

FENA
U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu upriličena konferencija o ulozi roditelja u procesu reforme obrazovanja.

U sklopu skupa "Dobru školu grade svi" predstavljen je Vodič za rad vijeća roditelja u osnovnim i srednjim školama s ciljem animiranja roditelja za intenzivnije sudjelovanje u obrazovno-odgojnom procesu u BiH.

Kako je na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom istaknula zamjenica direktora Odjela za obrazovanje OSCE-a Valeri Peri, ova je asocijacija spremna pružiti potporu svim inicijativama koje su orijentirane ka podizanju kvaliteta života u zajednici.

Obrazovanje je, kako je kazala, oblast koja umnogome utječe na budućnost zemlje i kvalitet života njenih građana.

Peri je kazala kako roditelji zajedno s drugim subjektima obrazovnog procesa mogu utjecati na poboljšanje stanja u ovoj oblasti i suprotstaviti se pokušajima manipuliranja ili političke opstrukcije procesa obrazovne reforme u BiH.

U tom kontekstu naglasila je kako se OSCE zalaže za donošenje takve legislative u oblasti obrazovanja kojom će se osigurati visoki standardi i podjednak kvalitet nastavnog procesa u cijeloj BiH.

Dužnosnica OSCE-a usprotivila se pojavama političke manipulacije putem koje se uz insistiranje na odvojenim školama pokušava utjecati i na to da se učenici ne sastaju ni u vannastavnim aktivnostima.

Na značaj izgradnje partnerstva u oblasti obrazovnog i odgojnog procesa ukazale su i savjetnica u Pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo Edina Smajić, predstavnica Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH Amna Haljeta i članice vijeća roditelja u OŠ "Vitez" i OŠ "Donji Vakuf" Dragana Sivonjič i Amela Mustafić.

Istaknule su kako roditelji snose veliki dio odgovornosti za školovanje i odgoj vlastite djece te da se moraju aktivnije uključiti u procese koji se tiču reforme obrazovanja u BiH.

Istakle su kako obrazovanje predstavlja "vrata za bolju budućnost BiH" te da otvara perspektivu boljeg međusobnog razumijevanja, dijaloga i njegovanja već pomalo potisnutih, istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

Konferencija u Sarajevu uslijedila je nakon sličnog skupa u Mostaru, a namjera organizatora (OSCE-ove misije u BiH) jest da se konferencije na kojima će biti potcrtana uloga roditelja i zajednice u obrazovanju i odgoju mladih održe i u Banjoj Luci i Tuzli.