BiH
0

Sarajevo: Konferencija o programiranju i upravljanju fondovima EU u sektoru poljoprivrede

FENA
"Programiranje i upravljanje fondovima Evropske unije (EU) u sektoru poljoprivrede i ruralnog upravljanja" naziv je dvodnevne konferencije koja je danas počela u Sarajevu u organizaciji Agencije za međunarodnu saradnju Kraljevine Španije i podršku Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Cilj konferencije je da se svim subjektima u BiH koji se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem prenesu iskustva Kraljevine Španije u korištenju EU fondova, uzimajući u obzir specifičnosti ove zemlje koja po svom ustrojstvu u velikoj mjeri podsjeća na BiH, te s tim u vezi, da se sagleda i na koji način bi i BiH mogla početi graditi svoje strukture da bi bila spremna da koristi fondove za ruralni razvoj komponente pet pretpristupnog instrumenta (IPA).

Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić istaknuo je da konferencija ustvari predstavlja jednu vrstu edukacije za bh. subjekte koji se bave poljoprivredom te da će o istoj tematici biti razgovarano i s agencijama drugih zemalja koje su dobro iskoristile i koriste fondove EU.

-Kraljevina Španija je ta sredstva odlično iskoristila i mnoge njene regije više nisu u potrebi da traže pomoć. Ti novčani iznosi su ogromni, a BiH bi nakon ulaska u EU od fondova godišnje mogla dobijati i po nekoliko stotina miliona eura, rekao je Topčagić.

BiH, kako je dodao, prethodno mora pripremiti institucije i tijela koje će sarađivati s fondovima, ispuniti još niz "strogih" zahtjeva EU, ali i definitivno imati zakon o poljoprivredi na državnom nivou i državnu strategiju razvoja poljoprivrede.

Kraljevina Španija, prema Topčćagićevim riječima, uz državnu agenciju, ima još 17 agencija koji se bave unapređenjem domaće poljoprivrede i ruralnim razvojem, što dovoljno govori o značaju poljoprivrede za jednu zemlju.

Tokom dana, učesnicima konferencije će se obratiti i ambasador Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar.