SDUBiH
0

Sarajevo je opasan grad

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kantonalni odbor Socijaldemokratske unije BiH Sarajevo (KO SDUBiH) smatra da je Sarajevo opasan grad te da su za loše stanje u vezi sa sigurnošću odgovorni brojni faktori, prije svega inertnost viših nivoa vlasti u reformi kazneno-popravnih insititucija kao i loši i zastarjeli zakoni koji tretiraju ovu oblast.

Tvrdnju da je Sarajevo opasan grad potkrepljuju nedavnim događajima poput onog u kojem je zoljom pogođena kuća u sarajevskom naselju Nedžarići.

-Sarajevskim ulicama zvecka oružje, vlada zakon Divljeg zapada, a građani žive u strahu za živote i imovinu. Hiljade kriminalaca slobodno šeta ulicama, često pod zaštitom pojedinaca iz vrhova vlasti. Stranice crne hronike pune su policijskih izvještaja o razbojništvima, napadima i krađama u strogom centru Sarajeva usred bijela dana, što govori da se kriminalci ne boje zakona, niti se plaše eventualne zatvorske kazne, stoji u saopćenju KO SDUBiH.

KO SDUBiH smatra da "kriminaliziranim pojedincima iz vlasti itekako odgovara ovakvo stanje nesigurnosti, koje koriste za lično bogaćenje i sumnjive poslove".

-Takve strukture žele građane Sarajeva da drže u strahu, a što omogućava široke manipulacije javnošću te ubiranje političkih poena među biračima, objašnjeno je iz KO SDUBiH.

KO SDUBiH Sarajevo želi Sarajevo kao grad ugodnog i sigurnog življenja, u kojem nema mjesta razbojništvima, teškim kriminalcima na slobodi i programiranom strahu.

Sarajevo ne zaslužuje epitet "opasnog grada", niti njegovi građani zaslužuju da, poslije ratnih strahota, oko njih lete zolje i bombe, saopćeno je iz KO SDUBiH.