Crvena tačka na mapi
8

Sarajevo je najzagađeniji grad u Evropi

Klix.ba
Stanovnici više stotina gradova u svijetu svake godine se guše zrakom koji je iz godine u godinu sve zagađeniji, ali u Evropi Sarajevo drži neslavnu titulu najzagađenijeg.
Na mapi koju je objavio britanski list The Guardian jasno se vidi da je Sarajevo jedina crvena tačka na ovom kontinentu, što znači da ima godišnju koncentraciju čestičnih tvari (PM10) i do 372 µg/m3 (mikrograma po kubnom metru). Kako je naš portal ranije pisao, u nekim dijelovima grada, kao što je naselje Otoka, dnevna vrijednost najsitnijih ledbećih čestica dostigne i alarmantnih 470 µg/m3. Glavni grad je jedini koji je iz BiH obuhvaćen ovim istraživanjem.

Iako se veći dio Evrope može pohvaliti čistim ili blago zagađenim zrakom, na mapi je zabilježeno da na istoku kontinenta ima još gradova sa zagađenim zrakom. Ljubičaste tačke, koje označavaju koncentraciju PM10 do 100 µg/m3, od većih gradova imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove sa koncentracijom čestičnih tvari do 75 µg/m3 spadaju Sofija, Plovdiv, Pleven, Bitola, Veles, Kochani, Thessaloniki, Temišvar, Iasi, Krakov, Rybnik, Nowy Sacz, Salamanca, Edirne...

Gradovi sa zagađenim zrakom prostiru se širom Azije i Bliskog istoka, a detalje možete pogledati na ovoj mapi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da izlaganje sitnim česticama u zraku povećava rizik od brojnih hroničnih i akutnih respiratornih problema, kako kod djece, tako i kod odraslih. Smanjenjem zagađenja sa 70 na 20 mikrograma po kubnom metru smrtnost povezana sa kvalitetom zraka smanjuje se za čak 15 posto.