BiH
0

Sarajevo: Javna rasprava "Stolac - svjetska baština" 28. decembra

FENA
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u saradnji s Nezavisnom televizijom Studio 99 i Forumom mladih Stolac, organizirat će 28. decembra u Domu mladih Skenderija javnu raspravu "Stolac – svjetska baština".

Ovaj će skup pratiti i izložba 19 fotografija i crteža Stoca koji na najbolji način predstavljaju prirodnu i gradsku cjelinu tog grada.

Fotografije i crteži nastali su u rasponu od 150 godina i daju uvjerljiv prikaz Stoca kao svjetske baštine.

Cilj javne rasprave je promicanje pitanja i odgovora o Stocu kao svjetskoj baštini.

Gosti govornici će biti članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i autorica više radova o stolačkoj kulturnoj baštini Amra Hadžimuhamedović te predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna Dalibor Ballian, koji će govoriti o prirodnom naslijeđu Stoca i njegovom očuvanju.

Stolac je gradska struktura čije je središte tokom više stoljeća razvijeno u cjelovitu sakralnu strukturu. Dolina među stolačkim brdima još od srednjeg vijeka je prepoznata kao oblik i raspored koje je moguće dovesti u vezu s naukom, obredom i vrlinom kakvi su uobličeni u svetom predanju.

Stoga su sve gradnje u stolačkoj dolini slijedile obrasce sakralne arhitekture. Tokom 20. stoljeća ta je struktura oštećena, ali su njeni glavni sadržaji ipak bili očuvani sve do 1993. godine, kada su gotovo posve razoreni.

Od 2000. godine započinje obnova glavnih sadržaja stolačke kulturne cjelovitosti. Taj pothvat zahtijeva preispitivanje i predstavljanje stolačke kulturne cjelovitosti kao svjetske baštine. On se odnosi na sve sadržaje civilnog društva od mjesnih do svjetskih organizacija, od građana Stoca do najuglednijih znanstvenika, od malog poduzetništava do najvažnijih organizacija međunarodnog poretka.

Javna rasprava će biti održana u 14.30 sati, najavljeno je iz Međunarodnog foruma Bosna.