BiH
0

Sarajevo: Izgradnja rezervoara na Nahorevu u završnoj fazi, počinje polaganje cjevovoda

Klix.ba
Jedan od kapitalnih projekata Općine Centar Sarajevo u 2017. godini je izgradnja vodovoda na Nahorevu. Realizacijom navedenog projekta trajno će se obezbijediti uredno snabdijevanje pitkom vodom naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo, odnosno riješiti decenijski problem stanovnika navedenih naselja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je lokalitet Nahorevskih brda gdje su, na koti od 1000 metara nadmorske visine, u toku armirano-betonski radovi na izgradnji rezervoara vode kapaciteta 250 hiljada litara.

Rezervoar se gradi u okviru realizacije projekta izgradnje vodovodne mreže ukupne dužine preko 16 kilometara.

Vrijednost projekta, čija je realizacija započela krajem prošle godine, iznosi oko 1,3 miliona maraka, a radove izvodi konzorcij firmi "Mibral" i "Grakop" koji su, putem javnog konkursa izabrani kao najpovoljniji kvalifikovani izvođači.

Predstavnici izvođača radova, te projektantskog i izvođačkog nadzora upoznali su načelnika Ajnadžića sa stanjem na terenu i dinamikom izvođenja radova, te daljnjim aktivnostima na realizaciji ovog značajnog projekta.

"Rezervoar kapaciteta 250 hiljada litara kao najkompleksniji objekat cijelog projekta je u završnoj fazi realizacije. S obzirom da smo radove započeli u zimskom periodu, zbog otežanih vremenskih uslova imali smo manjih zastoja, ali se nadamo da ćemo sav posao završiti u planiranom roku", istakao je Milan Bralović iz firme "Mibral".

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo viđenim, ali i naglasio da ovaj projekat mora biti završen u predviđenom roku.

"Nama je prioritet da stanovnici okolnih naselja dobiju vodu. Ohrabreni smo viđenim, a nadamo se da će sada, kada su vremenske prilike povoljnije intenzitet radova biti i pojačan. Mi smo ovim ljudima obećali da će problem vodosnabdijevanja biti riješen i drago mi je što vidim da će uskoro moji sugrađani iz ovih naselja imati pitku vodu", kazao je Ajnadžić.

Kako je dogovoreno prilikom posjete načelnika Ajnadžića gradilištu, već danas počinje polaganje transportnog cjevovoda dužine oko 15,5 kilometara, od rezervoara do izvorišta vode na obroncima planine Bukovik.