BiH
40

Sarajevo: Iz rijeke Bosne uspješno izvučena bomba M52-P1

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ekipa Federalne uprave Civilne zaštite jutros je u sarajevskom naselju Ilidža uspješno izvršila uklanjanje ručne bombe.

Bomba koja je vjerovatno zaostala iz prošlog rata pronađena je u neposrednoj blizini Rimskog mosta, a kako je za Klix.ba objašnjeno iz FUCZ-a, nju je rijeka vjerovatno nanijela sa neke druge lokacije.

U akciji izvlačenja učestvovalo je 10 ljudi koji su bili podijeljeni u ekipu zaduženu za samo uklanjanje te ekipu zaduženu za podršku. Također, MUP Kantona Sarajevo pružio je pomoć u blokadi ceste kojom je za vrijeme aktivnosti saobraćaj bio obustavljen.

Sead Vrana iz FUCZ-a objasnio je da je sve obavljeno na način da timovi nisu morali ulaziti u hladnu rijeku, te da je sve okončano u roku od 40 minuta.

Bomba M52-P1 će biti transportovana na sigurnu lokaciju odakle će, kada vremenski uslovi budu dozvoljavali, biti premještena na jedan od poligona za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava gdje će konačno biti i uništena.

Ovo je drugi pronalazak bombe zaostale iz vremena opsade Sarajeva u posljednjih sedam dana. Podsjećamo, u subotu je u naselju Dobrinja prilikom izgradnje nove ceste pronađena ručna bomba koja je uništena na mjestu pronalaska.