Prošle godine
6

Sarajevo: Iz Općine Stari Grad tvrde da su ukinuli mogućnost "bijelog hljeba"

A. B.
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon informacija o značajnim novčanim iznosima koji će na osnovu ostvarivanja prava na "bijeli hljeb" biti isplaćeni bivšim načelnicima, predsjedavajućim Vijeća, njihovim zamjenicima i pojedinim savjetnicima, iz Općine Stari Grad tvrde da su oni ukinuli tu mogućnost.
Naveli su da je na prijedlog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad je u junu prošle godine prihvatilo izmjene odluke kojom se pravo na "bijeli hljeb" ukida predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad koji su svoju dužnost obavljali profesionalno.

Za one koji ovu dužnost obavljaju volonterski, ta mogućnost nije ni postojala.

"Zahvaljujući ovim izmjenama, pravo na 'bijeli hljeb' nisu mogli ostvariti bivši zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin čime su ostvarene uštede u budžetu Općine Stari Grad u iznosu od 86.796 KM (računajući plate koje su primali na godišnjem nivou). Iako su se, prema informacijama Službe kabineta općinskog načelnika, bivši zamjenici predsjedavajućeg Dodik i Dragolovčanin obraćali zahtjevom za isplatu 'bijelog hljeba', odbijeni su u skladu s izmjenama Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plate, dodataka na platu i naknada nosilaca funkcija, državnih službenika i namještenika. Ove izmjene usvojene su na 39. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održanoj 29.juna, 2020. godine", kazali su iz Općine Stari Grad.

Dalje su istakli da je tadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić dužnost obavljao volonterski te samim tim nije ni imao pravo na "bijeli hljeb".

"Ista je situacija i sa novoizabranim predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad Mirzom Batalovićem koji također dužnost obavlja volonterski. Njegovi zamjenici Malik Garibija i Damir Saračević izabrali su da dužnost obavljaju profesionalno", dodali su.

Naglasili su da je Hadžibajrić ukinuo "bijeli hljeb" zbog smanjenih prihoda u Općini Stari Grad uzrokovanih pandemijom.

"Također je bio svjestan i teškog perioda koji dolazi i potrebe da se budžetska sredstva usmjeravaju na konkretnu pomoć građanima", poručili su.

Ova reakcija je uslijedila nakon što se nedavno u medijima pojavila informacija da će bivši načelnici Općina Centar i Novo Sarajevo, Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, kao i drugi zvaničnici i uposlenici prethodnih lokalnih administracija poput savjetnika ili rukovodilaca općinskih vijeća primati platu i godinu nakon isteka mandata ili tzv. "bijeli hljeb".