BiH
49

Sarajevo: Ispred Pozorišta mladih gradit će se trg s javnom podzemnom garažom

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parking ispred Pozorišta mladih uskoro će biti pretvoren u trg, a ispod će se graditi javna podzemna garaža kapaciteta oko 128 parking mjesta.

Jedan od većih problema u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je nedostatak parking mjesta, a kako je najavljeno iz Općine Centar, na čijoj teritoriji će se graditi podzemna garaža, kapacitet ovog parkinga je više nego dovoljan.

"Na prostoru između Pozorišta mladih i ulice Kulovića predviđena je izgradnja javne podzemne garaže površine 5568 kvadratnih metara i kapaciteta oko 128 parking mjesta sa ulazom i izlazom iz istoimene ulice. Uvjeti korištenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora trga ispred Pozorišta mladih, utvrđeni su Urbanističkim projektom 'Kvadrant Sirano - Pozorište mladih', kao važećim planskim dokumentom koji predstavlja osnovu za odobravanje svih intervencija u njegovom obuhvatu", kazali su za Klix.ba iz Službe za informiranje Općine Centar.

Uređenje partera odnosno trga ispred Pozorišta mladih, zamišljeno je na način da se on oslobađa svih privremenih objekata koji se trenutno na njemu nalaze, popločava i oprema elementima urbanog mobilijara, rasvjetom, info punktovima i slično.

S obzirom na to da je najveći dio zemljišta u vlasništvu Općine Centar, a imajući u vidu iskazani interes za sufinasiranje gradnje ove garaže, trenutno je u postupku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao i stvaranje planskog preduvjeta za realizaciju planiranih sadržaja", dodaju iz središnje sarajevske Općine.

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad, firme koja vrši naplatu i održava postojeći parking ispred Pozorišta mladih, kazali su da trenutno nemaju informacija u kojoj fazi je ovaj projekat. Navode da cjelokupan projekat realizacije izgradnje javne podzemne garaže i Trga, radi Općina Centar.

Iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo upozoravaju na nedostatak parking-mjesta, posebno u gradu, a svako vozilo u garaži, značilo bi jedno manje na cestama.

Prema trenutnim važećim planovima, najviše parking-mjesta predviđeno je u općini Centar, čak 7.093. U ovoj općini u toku je gradnja na prostoru Kvadranta 12 - Centrotrans, gdje će biti 446 mjesta, zatim mjesto više za parkiranje imat će garaža kod Narodnog pozorišta, dok će PC "Magros" na raspolaganju imati 1.150 mjesta. Na Metalcu kod Prve gimnazije planirana su 352 parking mjesta, kod Holiday Inna 650 i Opće bolnice 450.