BiH
0

Sarajevo: Ispraćena kolona vozila s tabutima 505 ubijenih Bošnjaka

FENA
Kolona vozila koja prevozi posmrtne ostatke 505 ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995., ispraćena je u subotu u 11.45 u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Ispraćaju kolone s 505 tabuta, koja je krenula iz "Gradskih grobalja" Visoko prema Potočarima, u Sarajevu su prisustvovali članice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i građani Sarajeva koji su odali počast srebreničkim žrtvama.

Ispraćaju ispred zgrade Predsjedništva BiH prisutovao je i pomoćnik generalnog sekretara UN-a Diego Enrice Arria, koji je u petak doputovao u BiH kako bi prisustvovao obilježavanju 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Arria je tom prilikom u razgovoru s predsjednicom Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munirom Subašić i članicama Udruženja kazao kako dijeli bol s majkama koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici.

"Međunarodna zajednica još daje podršku onima koji su činili zločine, a ne žrtvama. Još oni koji upravljaju RS-om nam šalju jasnu poruku da nismo tamo dobro došli, još su zločinci njihovi narodni heroji i uživaju podršku vlasti, a u vlastima uvijek rade oni koji su organizirali zločin. Neka bude sram i Evrope i svijeta", kazala je predsjednica Udruženja Munira Subašić.

Ona je naglasila kako strahuje da cjelokupno stradanje Bošnjaka možda bude zaboravljeno, te je izrazila tugu zato što majke Sarajeva u što većem broju nisu izašle da podijele tugu s majkama Srebrenice.

Arria je kazao kako se međunarodna zajednica nije suočila s odgovornošću koju je imala a to je da se genocid rasvijetli.

"Genocid se dešavao jedan sat od Pariza, dva sata od Londona, usred Evrope. Bosanci ne smiju dozvoliti međunarodnoj zajednici da zaboravi šta se ovdje desilo", poručio je Arria.

Predstavnice Udruženja poklonile su Arriau majicu koja će ga podsjećati na genocid u Srebrenici u julu 1995., zatraživši od njega da se još više angažira kako bi svi oni koji su počinili ratni zločin bili privedeni pred lice pravde.

Ispraćaju su prisustovali i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, te direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Emir Zlatar.

Na ispraćaju posmrtnih ostataka u Sarajevu nije bilo predstavnika bosanskohercegovačkih vlasti.

Kada budu pokopana i ova tijela 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima će počivati oko 2.500 žrtva genocida u Srebrenici.