BiH
35

Sarajevo i Moskva uspostavljaju posebne odnose

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH, NJ.E. Petra Ivancova, koji mu je čestitao na imenovanju.

Ambasador Ivancov upoznao je gradonačelnika Skaku da je Grad Moskva – Centralni okrug izrazio želju za uspostavljanjem posebnih odnosa sa Gradom Sarajevom. Ova ideja obostrano je prihvaćena, te su sudionici razgovora saglasni da što prije počnu formalni pregovori između dva grada.

Gradonačelnik Skaka istakao je da je Grad Sarajevo otvoren za saradnju s Moskvom kroz realizaciju kulturnih, sportskih obrazovnih i drugih projekata.

"Prijateljski odnos između Sarajeva i Moskve je pokazatelj da je Rusija bitan partner za BiH", kazao je Skaka.

S tim u vezi, gradonačelnik je predložio da se u Vijećnici održi koncert Moskovske filharmonije, kako bi se na taj način Moskva predstavila Sarajevu.

Ambasador Ivancov je s oduševljenjem prihvatio ovaj prijedlog, te izrazio želju da se ruska kinematografija predstavi na Sarajevo Film Festivalu.

S druge strane dogovoren je dolazak ruskog novinara u Sarajevo, kako bi napravio reportažu o glavnom gradu BiH, te na taj način približio ljepote, život, običaje našeg grada kao sve privlačniju turističku destinaciju u ovom dijelu regiona.

Što se tiče saradnje u oblasti obrazovanja, ambasador Ruske Federacije je naglasio da ova ambasada trenutno stipendira oko 60 studenata iz Bosne i Hercegovine, kroz finansiranje magistarskih, doktorskih studije, kao i kroz neformalno obrazovanje.