BiH
353

Sarajevo: Grupa građana mirnim protestom podržala rad reformske vlasti u BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa zadovoljnih građana okupila se danas ispred zgrada institucija Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH i Predsjedništva BiH kako bi podržali snažan reformski kurs bh. vlasti. Vidno zadovoljni rješenjima zahvalili su se političarima za sav trud u vezi s Mostarom i poželjeli "još aplikacija za još integracija". Riječ je o satiričnom okupljanju mladih u organizaciji aktivističke mreže KaraAKTer.

Vlastima u Bosni i Hercegovini će podrška grupe zadovoljnih građana sigurno značiti mnogo. Tome u prilog ide i činjenica da su učesnici skupa podrške uglavnom bili mladi ljudi.

Podsjećamo da izvršna vlast najveći dio budžeta izdvaja baš za potrebe mladih koje na svakodnevnoj osnovi animira da ne napuštaju prosperitetnu, perspektivnu, reformisanu i evropsku Bosnu i Hercegovinu.

Da se građani ove zemlje već osjećaju kao dio porodice velikih evropskih zemalja, čiji su sistemi baš kao i bh. utemeljeni na demokratiji, najbolje svjedoči činjenica da je na današnjem okupljanju bilo i onih koji su se pitali zar mi već nismo u Evropi.

Posebno razumijevanje izrazili su prema premijerima poručujući svim kritičnim građanima: "Da je premijer biti lahko, premijer bi bio svatko". Oni su iskoristili ovu priliku da podsjete i na sve teškoće s kojima se susreće uhapšeni predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

"65 dana nevin u zatvoru!!! #JeSuisFahro", pisalo je na jednom od transparenata građana.

Još jednom su pozvali premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da oprosti građanima ovog entiteta na tome što novac troše na stvari koje se ne nalaze na spisku osnovnih životnih potrepština.

Organizator protestnog skupa je neformalna aktivistička mreža mladih KarAKTer koja na sarkastičan način prikazuje bh. političku svakodnevnicu. Kao što možete pretpostaviti današnje okupljanje bilo je organizovano u povodu 1. aprila - Svjetskog dana šale.