BiH
23

Sarajevo: Građani se okupili ispred deponije Smiljevići, blokiraju odlaganje otpada

Piše: Š. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa građana sarajevskih naselja Zabrđe, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Boljakov Potok, Buća Potok i Dolac od ranih se jutarnjih sati nalazi ispred gradske deponije Smiljevići, gdje zahtijevaju ispunjenje njihovih zahtjeva i blokiraju odlaganje otpada.

Nakon što su 2. oktobra izašli na ulicu ispred ulaza u ovu deponiju i protestujući ukazali na probleme koje im ona pravi, novo protestno okupljanje održava se danas, a zahtjevi ostaju isti.

Ono što građani jutros od 6:00 sati ponovo pokušavaju iskazati jeste nezadovoljstvo upravljanjem deponijom i način na koji se otpad odlaže. Ranije su kazali kako ne žele da dođe do zaraze ili ekološke katastrofe s obzirom na to da se posljedice nepropisnog odlaganja otpada reflektuju na tlo, zrak, vodu...

"Sprečavamo odlaganje otpada i ostat ćemo ovdje dok se našim zahtjevima ne udovolji. Prošle sedmice smo počeli i ništa nije riješno, niko nas od nadležnih nije kontaktirao", rekao nam je Elvedin Selimović, jedan od građana koji zahtijevaju rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Nadaju se kako će im neko izaći ususret, obratiti se i ponuditi rješenje problema.

"Ništa ne tražimo osim da se smeće odlaže propisno. Naši zahtjevi su realni", rekao je Selimović.

Iz Kantona Sarajevo su ranije poručili kako je novac za sanaciju deponije odavno osiguran, ali da realizaciju projekta sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer radovi ne mogu početi bez njihove zvanične potvrde da je završena istraga o mogućim ratnim zločinima na tom području.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naveo je kako je dobio usmenu potvrdu o završetku istraga ratnih zločina na tom području, ali kako ne postoji formalni pisani dokument koji bi to potvrdio.