BiH
0

Sarajevo: Formiranje vijeća nevladinih organizacija pri uredu gradonačelnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas predstavnike Fondacije “Bosanskohercegovačka inicijativa žena" i drugih nevladinih organizacija s kojima je razgovarala o formiranju vijeća nevladinih organizacija pri Uredu gradonačelnice Sarajeva.

Vijeće bi se bavilo aktivnim učešćem u rješavanju bitnih pitanja iz oblasti kojim se bave nevladine organizacije.

Prijedlog za formiranje vijeća nevladinih organizacija pri Uredu gradonačelnice inicirala je izvršna direktorica Fondacije “Bosanskohercegovačka inicijativa žena” Marijana Dinek.

“Razgovarali smo o aktuelnim pitanjima i problemima koji se javljaju između nevladinih organizacija i vlasti koje finansiraju njihov program”, kazala je novinarima, nakon sastanka, gradonačelnica Borovac dodavši da će “vrlo rado formirati vijeće uz pomoć asocijacija i NVO-a koje su prisustvovale današnjem sastanku”.

“Ciljevi vijeća će biti da se utvrde određeni projekti i ciljevi do kraja godine koji mogu da se realiziraju. Zatražit ću rebalans budžeta u tom pravcu radi realiziranja određenih projekata koji će doprinijeti boljem stanju i boljem kvalitetu života”, kazala je gradonačelnica Borovac.

“Vidjeli smo da veliki broj sredstava koje vlasti, odnosno konkretno Grad ulaže u nevladin sektor i različita udruženja građana, ne rezultira onim što se očekuje, a jasno su istaknuta i pitanja odgovornosti NVO-a za preuzimanje sredstava”, kazala je Borovac.

Izvršna direktorica Fondacije “Bosanskohercegovačka inicijativa žena” Marijana Dinek je naglasila da NVO žele raditi i pomoći ovome gradu te žele ponuditi kvalitetne programe.

Sljedeći sastanak je zakazan za 29. februar u 10.00 sati.

Današnjem sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici “Bosanskohercegovačka inicijativa žena”, “Djeca stupovi svijeta”, OIA, “Obrazovanje gradi BiH”, BIMA, “Mladi za mlade”, Centar za žene “Žar”, “Krila nade” i “Aktiva”. Dogovoreno je da se uputi poziv i drugim nevladinim organizacija koje su zainteresirane za rad ovog vijeća.