Intervencija KJKP Park
20

Sarajevo: Drvo se srušilo u dvorište zgrade, oštetilo nekoliko automobila

E. Sk.
Dio krošnje starog javora visokog nekoliko desetina metara obrušio se u toku noći u dvorište stambene zgrade u ulici Danijela Ozme 1 u Sarajevu.

Prilikom pada oštećeni su i automobili parkirani u neposrednoj blizini stabla.

Na poziv Kantonalnog štaba civilne zaštite odmah je reagiralo Kantonalno javno komunalno preduzeća Park koje inače u ovakvim situacijama djeluje pri Civilnoj zaštiti KS.

Ekipa KJKP Park se već u četiri sata poslije ponoći našla na terenu kako bi uklonila ogromne dijelove obrušene krošnje i oštećene dijelove sa stabla.

S obzirom na to da, kako kažu, za stablo javora ranije nije bilo izdato rješenje općinske komisije za njegovo orezivanje ili uklanjanje, stanari obližnjih zgrada već danas će podnijeti zahtjev općini za izdavanje rješenja, kako bi Parkova ekipa orezala i preostali dio krošnje javora, odnosno izvršila njegovu dekaptažu.

Nakon ove intervencije ekipa KJKP Park nastavila je redovne radove na orezivanju rizičnih i velikih stabla platana u Butmirskoj cesti. U toj ulici već desetak dana radnici Parka vrše orezivanje starih i rizičnih grana nekoliko desetina godina starih stabala, a cjelokupan posao radi se po odobrenju, odnosno rješenju Općine Ilidža.

"Već su završene dvije trećine posla. Sutra počinje orezivanje i oblikovanje krošnji stabala platana u drvoredu u ulici Hrasnička cesta. Riječ je o nekoliko desetina platana u drvoredu uz saobraćajnicu, a vršit će se orezivanje starih grana, oblikovanje i orezivanje krošnji te podizanje nivoa samih krošnji", poručili su iz KJKP Park Sarajevo.