BiH
309

Sarajevo domaćin Svjetskog takmičenja kuhara: Pravit će se Begova čorba za Guinnessov rekord

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Glavni grad BiH postat će centar kulinarskih dešavanja u Evropi od 15. do 19. aprila, kada će se održati prestižno polufinalno takmičenje Global Chefs Challenge. BiH će u tom periodu pokušati oboriti Guinnessov rekord u kuhanju Begove čorbe.

Predsjednici svih kulinarskih udruženja Evrope i poznati kuhari doći će u Sarajevo kako bi pokazali svoja umijeća. Specijalni gost ovog događa bit će Ljubomir Stanišić, Sarajlija s portugalskom adresom koji ima svoj kulinarski show na 24 Kitchen.

"Imat ćemo tri velika događaja. Prvi je Evropska konferencija, zatim Global Chief Challenge u tri kategorije - seniori, slastičari i junior te Begova čorba za Guinnessa. BiH će imati predstavnika samo za senior kategoriju,to će biti Albin Herljević. Pošto pripadamo kategoriji Južne Evrope, u BiH dolaze predstavnici 10 zemalja da se takmiče", rekao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u BiH na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Elementu.

Centralno mjesto dešavanja bit će Trg Alije Izetbegovića, na kojem će se održati takmičenje. Takmičari imaju zadatak da naprave predjelo, glavno jelo i desert.

"Za predjelo uvozimo losos iz Švedske. Za glavno jelo priprema se teleći steak, teleća plećka i brizle. Tu se mora ispoštovati omjer 70 posto proteina, a ostatak su vitamini, minerali i ugljikohidrati. Za desert je tema čokolada i čaj", kazao je Hodžić.

Predstavnik BiH Albin Herljević kulinarstvom se bavi od 2000. godine. Kuhao je u Engleskoj, Australiji i BiH, a trenutno je nezaposlen.

"Pokušat ćemo napraviti dobar show i iznenaditi sve. Mi ne idemo na medalje, već na to da pokažemo da bh. kulinarstvo postoji u Evropi. Imamo veću ponudu nego 70 zemalja Evrope. Jedina smo zemlja koja ima četiri svjetske kuhinje u jednoj", rekao je Herović.

Pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda bit će upriličen 17. aprila na Trgu Alije Izetbegovića od 16:00 do 19:00 sati. Kuhari će napraviti 15.000 porcija Begove čorbe koju će podijeliti učesnicima i posjetiocima.

"Trebat će nam puno truda, rada i velika podrška koju već imamo. Podržala nas je i Općina Stari Grad. Mislim da ćemo uspjeti postaviti taj rekord, zaista se nadamo uspjehu", rekao je Zaim Merdan, član UK u BiH.

Za pravljenje Begove čorbe bit će utrošeno 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera, i pet kg začina.

Cilj održavanja ovakve manifestacije je promocija Grada Sarajeva i države BiH, te afirmacija i promocija bh. tradicije.

"Svi nas znaju po ćevapima i piti. Svaka čast tome, ali mi želimo pokazati da imamo još mnogo jela po kojima je prepoznatljiva naša kuhinja", kazao je Hodžić.

Pobjednik Global Chefs Challengea ići će na finalno takmičenje koje će se održati u Atini.