{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo domaćin Svjetskog kongresa pedagoga

F
15.8.2007. u 17:20
0
0
Sarajevo domaćin Svjetskog kongresa pedagoga
0
Sarajevo domaćin Svjetskog kongresa pedagoga
U Sarajevu će od 3. do 7. septembra biti održan XIII svjetski kongres komparativnih i internacionalnih pedagoga "Živjeti zajedno: Edukacija i interkulturalni dijalog", koji će prvi put na jednom mjestu okupiti pedagoge svijeta različitih profila na području jugoistočne Evrope.
Rad kongresa obuhvatit će plenarne sjednice te 13 tematskih grupa uokvirenih u četiri tematske cjeline: komparativna edukacija, obrazovna politika, zakonske odredbe i ekonomija, društveni i obrazovni odnosi unutar i među društvima i podučavanje i učenje.

Unutar cjelina će se s obrazovnog karaktera govoriti o jeziku, visokom obrazovanju, komparativnoj teoriji i metodologiji, obrazovanju za sve (inkluzija, djeca s poteškoćama u razvoju, različitosti, neformalna edukacija), tranziciji, konfliktim i postkonfliktnim društvima, etničkoj pripadnosti, religiji, sekularizmu i duhovnosti, pitanju spolova u društvu, obučavanju nastavnika, obrazovanju profesionalaca, autentičnom učenju, učenju unutar i izvan učionice i dr.

Organizatori su u sklopu kongresa planirali i simpozij na bosanskom jeziku "Svijet za BiH - BiH za svijet", koji će se baviti pitanjima zbližavanja iskustava i saznanja istih i srodnih profesija u svijetu i BiH s ciljem upoznavanja učesnika o iskustvima bh. pedagoga koje je sticano u ratnim i poratnim godinama.

Kongres će biti otvoren u velikoj sali hotela Holiday Inna a rad u tematskim grupama odvijat će se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoje učešće na ovom kongresu potvrdili su predstavnici UNESCO-a, Vijeća Evrope, UNICEF-a i drugih značajnih institucija.

Do sada su svjetski kongresi na različite aktuelne teme održani u Ottawi, Ženevi, Londonu, Tokiju, Parizu, Rio de Janeiru, Montrealu, Pragu, Sydneyu, Cape Townu, Chankbuku i Havani a na sarajevski kongres već se prijavilo oko hiljadu učesnika iz više od 50 zemalja iz cijelog svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: