BiH
0

Sarajevo domaćin Svjetskog kongresa pedagoga

FENA
U Sarajevu će od 3. do 7. septembra biti održan XIII svjetski kongres komparativnih i internacionalnih pedagoga "Živjeti zajedno: Edukacija i interkulturalni dijalog", koji će prvi put na jednom mjestu okupiti pedagoge svijeta različitih profila na području jugoistočne Evrope.

Rad kongresa obuhvatit će plenarne sjednice te 13 tematskih grupa uokvirenih u četiri tematske cjeline: komparativna edukacija, obrazovna politika, zakonske odredbe i ekonomija, društveni i obrazovni odnosi unutar i među društvima i podučavanje i učenje.

Unutar cjelina će se s obrazovnog karaktera govoriti o jeziku, visokom obrazovanju, komparativnoj teoriji i metodologiji, obrazovanju za sve (inkluzija, djeca s poteškoćama u razvoju, različitosti, neformalna edukacija), tranziciji, konfliktim i postkonfliktnim društvima, etničkoj pripadnosti, religiji, sekularizmu i duhovnosti, pitanju spolova u društvu, obučavanju nastavnika, obrazovanju profesionalaca, autentičnom učenju, učenju unutar i izvan učionice i dr.

Organizatori su u sklopu kongresa planirali i simpozij na bosanskom jeziku "Svijet za BiH - BiH za svijet", koji će se baviti pitanjima zbližavanja iskustava i saznanja istih i srodnih profesija u svijetu i BiH s ciljem upoznavanja učesnika o iskustvima bh. pedagoga koje je sticano u ratnim i poratnim godinama.

Kongres će biti otvoren u velikoj sali hotela Holiday Inna a rad u tematskim grupama odvijat će se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoje učešće na ovom kongresu potvrdili su predstavnici UNESCO-a, Vijeća Evrope, UNICEF-a i drugih značajnih institucija.

Do sada su svjetski kongresi na različite aktuelne teme održani u Ottawi, Ženevi, Londonu, Tokiju, Parizu, Rio de Janeiru, Montrealu, Pragu, Sydneyu, Cape Townu, Chankbuku i Havani a na sarajevski kongres već se prijavilo oko hiljadu učesnika iz više od 50 zemalja iz cijelog svijeta.