BiH
0

Sarajevo domaćin devetog samita gradonačelnika balkanskih gradova

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradu Sarajevu povjerena je organizacija narednog samita gradonačelnika velikih balkanskih gradova 2008. godine, odlučeno je na osmoj sjednici BALCINET-a u Novom Sadu.

Zamjeniku gradonačelnice Sarajeva Predragu Mitroviću simbolično je uručena zastava mreže balkanskih gradova i na taj način je Sarajevo preuzelo predsjedavanje ovom asocijacijom, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Mitrović je izrazio interes Sarajeva da putem BALCINET-a dođe do evropskih programa iz kojih se finansiraju projekti lokalnih zajednica. Također, pozvao je gradonačelnike balkanskih gradova na razvijanje privredne i kulturne saradnje.

On je kazao da će dolazak gradonačelnika u Sarajevo na 9. samit BALCINET-a smatrati podrškom našim naporima da se uskoro BiH i Sarajevo uključe u evroatlantske strukture.

Gradonačelnik Soluna Vassilios Papageorgopoulos, koji je prije osam godina inicirao osnivanje BALCINET-a, izrazio je uvjerenje da će samit u Sarajevu biti najorganizovaniji dosad. On je pozvao učesnike konferencije da se aktivno pripremaju za naredni period kada će se evropski novčani fondovi implementirati direktno putem gradova, a ne kao dosad putem država.