BiH
0

Sarajevo domaćin 9. BALCINET-a

FENA
Sa konferencije u Ankari 2006.
Sa konferencije u Ankari 2006.
Deveti samit gradonačelnika gradova koji su udruženi u asocijaciju BALCINET bit će održan u Sarajevu od 13. do 16. novembra. Radni dio ove 9. međunarodne konferencije mreže balkanskih gradova - BALCINET bit će održan 14. novembra.

Za ovu konferenciju je kandidirano pet tema: Prava manjina i imigracijske politike u velikim gradovima, Perspektive EU za narode Balkana i balkanske gradove, Okolišno zagađenje i klimatske promjene, Međubalkanska, međuopćinska saradnja i Balkanski gradovi pristupačni djeci.

Prvu i petu temu je kandidirao Grad Sarajevo, što je i prihvaćeno na Izvršnom komitetu BALCINET-a koji je održan početkom ove godine, saopćila je na pres-konferenciji gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, uime organizatora Grada Sarajeva.

"Cilj nam je da pokažemo spremnost kada su u pitanju prava manjina da zajedno s velikim ne samo evropskim nego i balkanskim gradovima pokažemo kako smo premni da poštujemo prava manjina, kao i politike u imigraciji u velikim gradovima. Posebno nas interesira tema Balkanski gradovi pristupačni djeci, jer Grad Sarajevo je u ovoj godini pristupio projektu Grad po mjeri djeteta, koji vodi UNICEF", kazala je gradonačelnica Borovac.

Na konferenciji će biti donesena deklaracija i zaključci.

Do sada je svoje učešće potvrdilio 14 gradova (Krajova, Tirana, Niš, Varna, Korča, Atina, Solun, Novi Sad, Sofija, Ankara, Skoplje), a iz Bosne i Hercegovine Grad Sarajevo, grad Istočno Sarajevo i Banja Luka.

Najavljeno je učešće ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića i direktora Direkcije za evropske integracije BiH Osmana Topčagića.

Gosti će imati priliku i da se upoznaju o gradskim projektima, a u njihovu čast bit će organizirana izložba u Galeriji "Novi hram" na kojoj će biti izložene fotografije obnovljenih fasada u Sarajevu na zgradama od kulturno-historijskog značaja. Izložbu organizira Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Izložba će biti otvorena od 15. novembra.

BALCINET je međunarodna asocijacija koja udružuje 32 grada iz osam balkanskih država: Grčke, Turske, BiH, Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Makedonije. To je asocijacija oformljena 2001., a Sarajevo učestvuje u njenom radu od 2002. godine.

Ciljevi ove asocijacije su: unapređenje dobrosusjedskih odnosa putem kulturne, privredne i naučne saradnje, pristupanje EU fondovima zajedničkim projektima, afirmacija lokalnih, ali i zajedničkih vrijednosti te međusobna razmjena iskustava.

Sarajevo su kandidirali članovi BALCINET-a na 7. konferenciji 2006. godine u Ankari. Tada je Sarajevo u konkurenciji još četiriju grada dobilo ogromnu većinu prilikom glasanja, što je još jedan pokazatelj koliko Sarajevo kao grad dobro kotira u međunarodnim okvirima. Po tom osnovu Sarajevo je grad koji je formalno preuzeo predsjedavanje ovom asocijacijom u 2008. godini, kazao je zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović.

Sarajevo je učestvovalo na 59 međunarodnih konferencija, potpisano je pet sporazuma od kojih jedan o bratimljenu s glavnim gradom Španije Madridom. Time se broj pobratimskih gradova popeo na 26 iz cijelog svijeta. Od toga je Sarajevo imalo direktne materijalne i nematerijalne koristi.

Samo za projekt obnove sarajevske Vijećnice, a na osnovu međunarodne aktivnosti u Sarajevu i inozemstvu, osigurano je više od šest miliona KM. Na onovu saradnje s Bečom osigurano je oko 130.000 KM za kupovinu medicinskih aparata za sarajevsku Pedijatriju.

U četiri godine Grad Sarajevo je bio organizator 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, Prve konferencije mladih ove asocijacije, a iduće godine će biti domaćin velike konferencije Asocijacije gradova nosilaca poruka mira.