Sarajevo domaćin 9. BALCINET-a

F
FENA
12.11.2008. u 13:30
0
0
Sarajevo domaćin 9. BALCINET-a
0
Sarajevo domaćin 9. BALCINET-a Sa konferencije u Ankari 2006.
Deveti samit gradonačelnika gradova koji su udruženi u asocijaciju BALCINET bit će održan u Sarajevu od 13. do 16. novembra. Radni dio ove 9. međunarodne konferencije mreže balkanskih gradova - BALCINET bit će održan 14. novembra.
Za ovu konferenciju je kandidirano pet tema: Prava manjina i imigracijske politike u velikim gradovima, Perspektive EU za narode Balkana i balkanske gradove, Okolišno zagađenje i klimatske promjene, Međubalkanska, međuopćinska saradnja i Balkanski gradovi pristupačni djeci.

Prvu i petu temu je kandidirao Grad Sarajevo, što je i prihvaćeno na Izvršnom komitetu BALCINET-a koji je održan početkom ove godine, saopćila je na pres-konferenciji gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, uime organizatora Grada Sarajeva.

"Cilj nam je da pokažemo spremnost kada su u pitanju prava manjina da zajedno s velikim ne samo evropskim nego i balkanskim gradovima pokažemo kako smo premni da poštujemo prava manjina, kao i politike u imigraciji u velikim gradovima. Posebno nas interesira tema Balkanski gradovi pristupačni djeci, jer Grad Sarajevo je u ovoj godini pristupio projektu Grad po mjeri djeteta, koji vodi UNICEF", kazala je gradonačelnica Borovac.

Na konferenciji će biti donesena deklaracija i zaključci.

Do sada je svoje učešće potvrdilio 14 gradova (Krajova, Tirana, Niš, Varna, Korča, Atina, Solun, Novi Sad, Sofija, Ankara, Skoplje), a iz Bosne i Hercegovine Grad Sarajevo, grad Istočno Sarajevo i Banja Luka.

Najavljeno je učešće ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića i direktora Direkcije za evropske integracije BiH Osmana Topčagića.

Gosti će imati priliku i da se upoznaju o gradskim projektima, a u njihovu čast bit će organizirana izložba u Galeriji "Novi hram" na kojoj će biti izložene fotografije obnovljenih fasada u Sarajevu na zgradama od kulturno-historijskog značaja. Izložbu organizira Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Izložba će biti otvorena od 15. novembra.

BALCINET je međunarodna asocijacija koja udružuje 32 grada iz osam balkanskih država: Grčke, Turske, BiH, Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Makedonije. To je asocijacija oformljena 2001., a Sarajevo učestvuje u njenom radu od 2002. godine.

Ciljevi ove asocijacije su: unapređenje dobrosusjedskih odnosa putem kulturne, privredne i naučne saradnje, pristupanje EU fondovima zajedničkim projektima, afirmacija lokalnih, ali i zajedničkih vrijednosti te međusobna razmjena iskustava.

Sarajevo su kandidirali članovi BALCINET-a na 7. konferenciji 2006. godine u Ankari. Tada je Sarajevo u konkurenciji još četiriju grada dobilo ogromnu većinu prilikom glasanja, što je još jedan pokazatelj koliko Sarajevo kao grad dobro kotira u međunarodnim okvirima. Po tom osnovu Sarajevo je grad koji je formalno preuzeo predsjedavanje ovom asocijacijom u 2008. godini, kazao je zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović.

Sarajevo je učestvovalo na 59 međunarodnih konferencija, potpisano je pet sporazuma od kojih jedan o bratimljenu s glavnim gradom Španije Madridom. Time se broj pobratimskih gradova popeo na 26 iz cijelog svijeta. Od toga je Sarajevo imalo direktne materijalne i nematerijalne koristi.

Samo za projekt obnove sarajevske Vijećnice, a na osnovu međunarodne aktivnosti u Sarajevu i inozemstvu, osigurano je više od šest miliona KM. Na onovu saradnje s Bečom osigurano je oko 130.000 KM za kupovinu medicinskih aparata za sarajevsku Pedijatriju.

U četiri godine Grad Sarajevo je bio organizator 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, Prve konferencije mladih ove asocijacije, a iduće godine će biti domaćin velike konferencije Asocijacije gradova nosilaca poruka mira.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: