Dvadeset spomenika
622

Sarajevo dobilo mural u spomen na hiljade poginulih u Drugom svjetskom ratu na području BiH

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U okviru programa obilježavanja 75 godina ZAVNOBIH-a, grupa bh. umjetnika i umjetnica radi na kreiranju murala u sarajevskoj općini Stari grad koji prikazuje dvadeset monumentalnih spomenika nastalih u spomen na hiljade poginulih u Drugom svjetskom ratu na području Bosne i Hercegovine.

Mural prikazuje dvadeset spomenika nekad i sad i oslikava odnos društva prema simbolima koji osim oštećenja tokom posljednjeg rata, zaboravljanjem i nemarom trpe devastiranje i danas.

Idejni koncept murala osmislili su Dino Mustafić i Lejla Hodžić, a glavna dizajnerica je Imelda Ramović. Na izradi murala radila je ekipa udruženja Obojena klapa Ajdin Bašić, Benjamin Čengić, Srđan Marković, Alen Selimović, Armin Zimić, Vedran Poričanin, Alen Ramčević, Muhamed Baručija, Emin Hadžajlić, Nikola Šotra i Emir Mušić.

Glavna dizajnerica Imelda Ramović istakla je da osnovna poruka koja opisuje cijeli projekat i ideju parola sa letka iz arhiva Historijskog muzeja BiH: U očuvanju spomenika prošlosti – ogleda se stepen kulture jednog naroda.

"Nadamo se da će mural razviti svijest o tome kako je kulturno-spomenička baština nešto što je važno za razvoj i napredak svakog društva i da se trebamo potruditi da ju očuvamo", kazala je Ramović te dodala da je jako razveselila saradnja sa mladom i veselom ekipom udruženja Obojena klapa.