Dani arhitekture
1

Sarajevo dobija prvi arhitektonski vodič: Jedinstvena zbirka o gradnji u glavnom gradu BiH

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Dani arhitekture i ove godine će se održati u Sarajevu, a povodom otvaranja koje je zvanično zakazano za 15. septembar organizatori su predstavili program i najznačajnije novosti koje se tiču ovog događaja.

Otvorenje jubilarnog 15. izdanja Dana arhitekture održat će se u petak 15. septembra gdje će ovogodšnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično publici predstaviti temu, predavače i program.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati izložbama, panelima i filmovima koji će privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu.

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture bit će usmjerena na predstavljanje i Prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima tako i građanima.

Knjiga Arhitektonski vodič Sarajeva uključuje preko 150 objekata i arhitekata, a u programu pretprodaje izdavača DOM Publishers Berlin je već prodata u preko 700 primjera u pretprodaji.

"Promocija knjige i izložbe nudi ekskluzivan uvid u izvanredna istraživanja i višegodišnji napor da se prikupe, analiziraju i prezentiraju najznačajnija arhitektonska ostvarenja grada. Ova knjiga pokriva širok geografski i hronološki raspon, gdje su zamišljena i izgrađena značajna zdanja koja obilježavaju specifične trenutke uzbudljive historije grada. To je zaista jedinstven pregled organskog i kompleksnog razvoja Sarajeva", saopćeno je.