|

Sarajevo dobija mrtvačnicu po evropskim standardima

Sarajevo dobija mrtvačnicu po evropskim standardima
0
S
Piše: N. Jamaković
16.12.2010. u 11:48
32
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo dobija mrtvačnicu po evropskim standardima Bare: Za mrtvačnicu potrebna četiri miliona KM
Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je prvi od četiri potrebna miliona za izgradnju mrtvačnice u okviru groblja Bare. Sadašnja mrtvačnica je neuslovna i zasnovana na improvizaciji u dijelu kapela na groblju Bare, a nova će, kako kaže direktor KJKP "Pokop" Nuko Grebović, zadovoljiti potrebe glavnog grada BiH za narednih 50 godina i bit će izgrađena po evropskim standardima.
"Ovim ćemo riješiti tri stavke. Ispod nivoa zemlje će biti mrtvačnica na prostoru od 800 kvadrata. Iznad će biti grobni ured sa cvjećarom, info-punktom i ponudom pogrebne opreme, a na dva viša sprata će biti smještena poslovno-tehnička zgrada 'Pokopa'. Mi smo sad jedino kantonalno preduzeće koje radi u iznajmljenim prostorijama", kaže Grebović.

Temeljac za ovaj objekat položen je još 2008, a njegovom izgradnjom riješio bi se problem jedinstvenog preuzimanja, zbrinjavanja i opremanja umrlih.

"Tijela se sad zbrinjavaju na deset različitih mjesta. Sa novom mrtvačnicom sve će se obavljati na jednom mjestu, uključujući i vjerske i ateističke obrede. A, onda će porodica odlučivati o opremi i mjestu ukopa. Također, nova mrtvačnica će nam omogućiti da imamo jedinstvenu knjigu umrlih na području Kantona Sarajevo, evidencija će se voditi na računaru i u pisanoj formi", ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je Kantonalna vlada u Sarajevu osigurala i besplatna ukopna mjesta za redovan ukop na groblju Vlakovo te da tih mjesta ima dovoljno za narednih godinu i po. Pojasnio je kako se pri ukopu plaćaju obredi i oprema, dok je taksa za godišnje održavanje grobnog mjesta 8,5 KM. Građevinska dozvola je pribavljena, a radovi će, kaže Grebović, početi na proljeće. Objekt će biti građen onako kako novac bude pristizao.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...