Izdvojen prvi od četiri miliona KM
0

Sarajevo dobija mrtvačnicu po evropskim standardima

Piše: N. Jamaković
Bare: Za mrtvačnicu potrebna četiri miliona KM
Bare: Za mrtvačnicu potrebna četiri miliona KM
Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je prvi od četiri potrebna miliona za izgradnju mrtvačnice u okviru groblja Bare. Sadašnja mrtvačnica je neuslovna i zasnovana na improvizaciji u dijelu kapela na groblju Bare, a nova će, kako kaže direktor KJKP "Pokop" Nuko Grebović, zadovoljiti potrebe glavnog grada BiH za narednih 50 godina i bit će izgrađena po evropskim standardima.

"Ovim ćemo riješiti tri stavke. Ispod nivoa zemlje će biti mrtvačnica na prostoru od 800 kvadrata. Iznad će biti grobni ured sa cvjećarom, info-punktom i ponudom pogrebne opreme, a na dva viša sprata će biti smještena poslovno-tehnička zgrada 'Pokopa'. Mi smo sad jedino kantonalno preduzeće koje radi u iznajmljenim prostorijama", kaže Grebović.

Temeljac za ovaj objekat položen je još 2008, a njegovom izgradnjom riješio bi se problem jedinstvenog preuzimanja, zbrinjavanja i opremanja umrlih.

"Tijela se sad zbrinjavaju na deset različitih mjesta. Sa novom mrtvačnicom sve će se obavljati na jednom mjestu, uključujući i vjerske i ateističke obrede. A, onda će porodica odlučivati o opremi i mjestu ukopa. Također, nova mrtvačnica će nam omogućiti da imamo jedinstvenu knjigu umrlih na području Kantona Sarajevo, evidencija će se voditi na računaru i u pisanoj formi", ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je Kantonalna vlada u Sarajevu osigurala i besplatna ukopna mjesta za redovan ukop na groblju Vlakovo te da tih mjesta ima dovoljno za narednih godinu i po. Pojasnio je kako se pri ukopu plaćaju obredi i oprema, dok je taksa za godišnje održavanje grobnog mjesta 8,5 KM. Građevinska dozvola je pribavljena, a radovi će, kaže Grebović, početi na proljeće. Objekt će biti građen onako kako novac bude pristizao.