BiH
0

Sarajevo: Dijalog parlamentaraca i mladih

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom organizirao je danas u Sarajevu dan otvorenog parlamenta kao dijalog parlamentaraca s grupom studenata i srednjoškolaca.

Pitanja mladih gostiju uglavnom su se odnosila na to koliko mladih ljudi je zastupljeno u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije, koliko su kvalitetni zakoni koje donose poslanici i da li su oni u Parlamentu radi svojih interesa ili radi onih koji su ih birali.

Jedan od odgovora iz parlamentranih opozicionih redova bio je da će mladi najviše saznati o tome koliko su poslanici posvećeni sebi, a koliko biračima, ako uporede predizborna obećanja njihovih stranaka, programe na koje se pozivaju i rezultate u praksi.

Mladim učesnicima u ovom dijalogu predstavljeni su struktura Parlamenta, rad komisija, tijela, proces glasanja i ostale karakteristike parlamentarnog odlučivanja.

Procese čiji je cilj uspostavljanje bliže veze između parlamenta i građana pozdravila je na ovom skupu direktorica Misije USAID-a u BiH Jane Nandy.

Od zakonskih projekata na koje je skrenula pažnju parlamentarcima je legislativa o raspodjeli javnih prihoda na osnovu koje, naglasila je, općine kao jedinice lokalne samouprave treba da imaju odgovarajući finansijski oslonac da bi kvalitetno odgovorile potrebama svojih građana.