Općina Centar
239

Sarajevo: Danas rasprava o prodaji dijela Hastahane, građani najavili proteste

I. P.
U Sarajevu će danas biti održani protesti povodom moguće prodaje dijela parka "Prof. dr. Nijaz Duraković", među građanima poznatijeg kao Hastahana, u cilju gradnje poslovnog objekta.
Građani i nevladine organizacije okupit će se u 14:30 ispred zgrade Općine Centar kako bi najavili svoje sljedeće korake.

Naime, vijećnici Općine Centar, na sjednici će raspravljati o prodaji dijela parka Hastahana. Namjera im je da, za nešto više od 4,7 miliona KM, dio parka prodaju najvjerovatnije Centralnoj banci koja bi tu gradila poslovni objekt i parking mjesta.

Prema odluci o kojoj će vijećnici raspravljati, ukoliko bi u Centralnoj banci, nakon što kupe prostor, odlučili da ga više ne žele, dozvoljeno im je da ga prodaju kupcu po vlastitom izboru.

"Primjer parka Prof. dr. Nijaz Duraković/Hastahana do najsitnijih detalja razotkriva na koji način se Sarajevo, ali i drugi dijelovi i resursi naše zemlje, privatiziraju i uzurpiraju za zadovoljenje ličnih interesa političke elite. Naime, prijedlog odluke o prodaji dijela parka pripremljen je nakon što su općinske vlasti svjesno prekršile niz propisa, ignorisale jasno izražene želje građana, te na kraju pribjegle nacionalističkim i seksističkim uvredama i prijetnjama nasiljem u cilju zastrašivanja građana tokom okupljanja koje ni po kojem kriteriju nije moglo biti smatrano javnom raspravom", rekli su organizatori.