|

Sarajevo: Danas rasprava o prodaji dijela Hastahane, građani najavili proteste

Sarajevo: Danas rasprava o prodaji dijela Hastahane, građani najavili proteste
239
I. P.
18.11.2019. u 09:03
130
komentara
239

dijeljenja
Sarajevo: Danas rasprava o prodaji dijela Hastahane, građani najavili proteste
U Sarajevu će danas biti održani protesti povodom moguće prodaje dijela parka "Prof. dr. Nijaz Duraković", među građanima poznatijeg kao Hastahana, u cilju gradnje poslovnog objekta.
Građani i nevladine organizacije okupit će se u 14:30 ispred zgrade Općine Centar kako bi najavili svoje sljedeće korake.

Naime, vijećnici Općine Centar, na sjednici će raspravljati o prodaji dijela parka Hastahana. Namjera im je da, za nešto više od 4,7 miliona KM, dio parka prodaju najvjerovatnije Centralnoj banci koja bi tu gradila poslovni objekt i parking mjesta.Prema odluci o kojoj će vijećnici raspravljati, ukoliko bi u Centralnoj banci, nakon što kupe prostor, odlučili da ga više ne žele, dozvoljeno im je da ga prodaju kupcu po vlastitom izboru.

"Primjer parka Prof. dr. Nijaz Duraković/Hastahana do najsitnijih detalja razotkriva na koji način se Sarajevo, ali i drugi dijelovi i resursi naše zemlje, privatiziraju i uzurpiraju za zadovoljenje ličnih interesa političke elite. Naime, prijedlog odluke o prodaji dijela parka pripremljen je nakon što su općinske vlasti svjesno prekršile niz propisa, ignorisale jasno izražene želje građana, te na kraju pribjegle nacionalističkim i seksističkim uvredama i prijetnjama nasiljem u cilju zastrašivanja građana tokom okupljanja koje ni po kojem kriteriju nije moglo biti smatrano javnom raspravom", rekli su organizatori.
Prijavi grešku


Komentari (130)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...