BiH
0

Sarajevo danas obilježava godišnjicu masakra na Markalama, trenutak kada je zanijemio svijet

Piše: S. H.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Jedan od onih tužnih datuma iz bliske prošlosti Sarajeva bit će obilježen danas, to je Dan sjećanja na sve žrtve opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995. godina. Osim toga, glavni grad BiH danas odaje počast žrtvama masakra na pijaci Markale, kada je na današnji dan 1994. godine agresorska granata ubila 68, a ranila 142 Sarajlija.

Tim povodom danas će u organizaciji Kantona Sarajevo (KS) biti održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva te općinskih vijeća grada Sarajeva. Nakon toga je planirano polaganje cvijeća na mjestu stradanja žrtava na Markalama.

Tokom četverogodišnje opsade grada Sarajeva gotovo nijedno mjesto u gradu nije bilo sigurno, a mnogi dijelovi grada su nažalost ostali upamćeni kao mjesta strašnih zločina. Jedno od takvih je i pijaca Markale, gdje je samo 5. februara 1994. godine ubijeno 68 građana.

Tog dana, kao i drugih dana u godini, veliki broj građana okupio se na pijaci Markale, mjestu gdje su pokušavali pronaći određene prehrambene namirnica. Ipak, taj 5. februar bio je koban za 68 građana, kada je agresorska granata kalibra 120 mm, ispaljena oko 12:30 sati sa agresorskog položaja sela Mrkovići, pala na pijacu Markale, gdje se u tom trenutku nalazio veliki broj građana.

Podsjećamo, drugi masakr na Markalama dogodio se 28. augusta 1995. godine, kada je ubijeno 37 ljudi, a ranjeno 90. Taj drugi napad na civile bio je direktan povod za NATO-ovo bombardovanje srpskih položaja.

Nažalost, i danas postoje zagovornici revitalizacije tih zločina, koji pokušavaju negirati zvjerska ubistva civilnog stanovništva na pijaci Markale.