Zagađenost zraka
881

Sarajevo danas među najzagađenijim gradovima na svijetu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sarajevo je u nedjelju, u poslijepodnevnim satima, bio jedan od najzagađenijih gradova u svijetu dostignuvši vrijednosnu brojku blizu 300 sa indeksa kvalitete zraka (AQI), da bi večeras premašilo vrijednost opasnu po zdravlje svih stanovnika grada.

U večernjim satima je u Sarajevu izmjereno 315 AQI, što prema mjerenjima Američke ambasade u Bosni i Hercegovini spada u najopasniju ljestvicu zagađenja, koje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje svih stanovnika.

Indeks kvalitete zraka je u subotu navečer bio "veoma nezdrav", kada je prelazio nešto više od 300. Slično je bilo i danas u poslijepodnevnim satima.

Rezultati ovog praćenja dostupni su javnosti na internetskoj stranici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Podaci o kvaliteti zraka prikupljeni u Ambasadi SAD-a mogu se razlikovati od ostalih monitora koji se nalaze u Sarajevu, budući da se podaci iz jedne kontrolne stanice ne mogu primijeniti na cijeli grad. Mjerenja se vrše u svim gradovima gdje Ambasada SAD-a ima svoje sjedište i uređaje za mjerenje zagađenja zraka.