BiH
0

Sarajevo: Četrnaest godina od masakra u Ferhadiji

FENA
Grad Sarajevo danas obilježava četrnaestu godišnjicu od masakra u glavnoj ulici Ferhadiji kada je, čekajući u redu za hljeb, poginulo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana.

Tim povodom delegacije Kantona i Grada Sarajevo, općina Centar i Stari grad, porodice poginulih te malobrojni građani minutom šutnje te polaganjem cvijeća i vijenaca na mjesto stradanja odali su počast svim žrtvama masakra.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac kazala je kako današnje obilježavanje predstavlja tužan dan u bliskoj Historiji grada kada je stradao toliki broj nevinih sugrađana.

"Još uvijek tragamo za istinom o ovom stradanju, kao i o svim drugim stradanjima u Sarajevu i BiH. Zločin se ne može zaboraviti, ali zbog bolje budućnosti naše djece i svih nas istina je potrebna", kazala je Borovac.

Ministar za boračka pitanja KS Hajriz Bećirević ustvrdio je kako granata koja je toga dana pala u Ferhadiju nije ubila samo predstavnike jednog naroda, već ljude bez obzira na njihovu vjeru ili naciju.

"Toga dana ljudi su došli iz nužde kako bi preživjeli taj dan s kilogramom hljeba. Želimo da mlade generacije vide šta se to nama dešavalo u bliskoj prošlosti te da se to ne smije zaboraviti", kazao je on.

Dodao je kako Kanton Sarajevo priprema projekt "Opsada i odbrana Sarajeva" u okviru kojeg će na području KS biti primjereno obilježena sva mjesta masovnog stradanja građana, kako bi se svake godine odala dužna počast svim poginulima.

Od agresorske granate toga dana poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.