Nastavili voziti
15

Sarajevo: Centrotrans još čeka privremena rješenja za linije u Starom Gradu

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Centrotransovi minibusi nastavili su saobraćati na 11 linija u Starom Gradu Sarajevo. Kako nam je rekao generalni direktor ove kompanije Safudin Čengić, još uvijek čekaju da Ministarstvo saobraćaja KS izda privremena rješenja.

Centrotrans vozi za sarajevska naselja Mihrivode, Jarčedole, Sedrenik, Mahumtovac, Brusulje, Hladivode, Faletiće, Vratnik, Širokaču i Hošin Brijeg. Riječ je o linijama koje godinama nisu funkcionisale redovno, a kojima je upravljao KJKP GRAS. Zbog svega su najviše ispaštali građani koji su godinama apelovali na vlasti jer su se morali sami snalaziti za prijevoz.

KJKP GRAS je izgubio ove linije rješenjima Ministarstva saobraćaja KS i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Centrotrans je počeo voziti na ovim relacijama 5. novembra na osnovu zahtjeva stanovnika općine Stari Grad, odluke Općinskog vijeća te rješenja nadležnog kantonalnog i federalnog Ministarstva saobraćaja. Komunalni ispektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su isto jutro isključili minibuse iz saobraćaja, a prema najavama ministra saobraćaja KS Muje Fiše.

Ipak, Centrotrans je nastavio voziti prema zahtjevu Općine Stari Grad čiji je načelnik Ibrahim Hadžibajrić zatražio od ministra da hitno izda privremena rješenja ili će, kako je rekao, to učiniti Općina u skladu sa Statutom.

Pojedini minibusi nisu vozili i šest godina, a sve linije koje su išle ka brdskim dijelovima Starog Grada nisu bile redovne tri godine. Uspostavom linija okončana je agonija građana koji su izdvajali veće sume novca kako bi njihova djeca sigurno stigla u školu, a oni do posla ili drugih objekata.