BiH
0

Sarajevo centar inicijative za razvoj informacionog društva u jugoistočnoj Evropi

FENA
Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić danas je u Sarajevu s predstavnicima zemalja učesnica Ministarske konferencije o razvoju informacionog društva u jugoistočnoj Evropi potpisao zajednički regionalni plan za razvoj informacionog društva – eSEE Agendu plus.
  • Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija najjači je motor koji ovu regiju može uvesti u EU – kazao je Ljubić na konferenciji za novinare, dodajući da agenda ima jasno određene prioritete i instrumente za realizaciju ciljeva. Dodao je kako je u tom smislu postignut značajna napredak u posljednjih pet godina koliko je prošlo od potpisivanja prve agende.

Ministarska konferencija o informacionom društvu okupila je oko 500 učesnika – visokih zvaničnika Pakta za stabilnost jugostočne Evrope, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Evropske komisije, te ministre komunikacija i druge visoke dužnosnike BiH, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Slovenije, Srbije, Rumunije i UN administrirane regije Kosovo.

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti za JIE Erhard Busek, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christina McNab i generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Hido Biščević naglasili su značaj razvoja IK tehnologija i u tom kontekstu regionalne saradnje.

Ministarska konferencija proizlazi iz zajedničkih napora u okviru Inicijative za elektronsku jugoistočnu Evropu (eSEE) i njene radne grupe za širokopojasnu tehnologiju (bSEE).

Ova inicijativa, nastala u okviru aktivnosti Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, predstavlja strateški napor zemalja ove regije da zajednički koriste informacione i komunikcione tehnologije kao sredstvo za unapređenje ekonomskog rasta, povećanja stope zaposlenosti, integracije u EU i dugoročne stabilnosti cijele regije, naglašeno je.

Drugog dana rada održat će se i treća konferencija o informacionom društvu u čijem je fokusu e-vlada i reforma javne uprave.

Na ovaj način BiH, kao domaćin konferencije, njeni stručnjaci, informatička industrija i cjelokupni telekomunikacijski i infoirmacioni sektor dobijaju priliku za vlastiti razvoj, ali i priliku za dugoročno strateško pozicioniranje u kontekstu razvoja informacionog društva u regiji.

Namjera je da ova konferencija postane ključni događaj godine za oblast informacionog društva u jugoistočnoj Evropi.