BiH
2

Sarajevo će ponovo biti centar svijeta u uličnoj umjetnosti

Piše: J. H.
U Sarajevu će se od 28. augusta do 1. septembra održati drugi godišnji festival ulične umjetnosti "Beton Fest Sarajevo 2013." u organizaciji Udruženja za razvoj kulture i umjetnosti "Progres".

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha festivala ulične 3D umjetnosti na kojem je zabilježena rekordna posjećenost od preko 70.000 osoba, glavni grad BiH će i ove godine biti centar svijeta kada je u pitanju ovaj vid izražavanja.

"Festival će se održavati na četiri lokacije, a to su BBI Centar, Vilsonovo šetalište, Trg djece Sarajeva te ispred Katedrale", kazao je Adis Nović, PR manager Festivala.

U sklopu Beton Festa će biti organizovane razne radionice za sve uzraste kao i koncerti grupa Činčila, BasicS te salsa i hip hop partiji u saradnji sa Plesnim klubom "Romantik".

"3D crteži rade se kredom i na naše prostore ovaj vid umjetnosti stigao je prošle godine. U svijetu, ona postoji oko 25 godina, a utemeljena je u Italiji. Ovaj pravac u umjetnosti uveo je Kurt Wenner i trenutno je aktuelan u cijelom svijetu", kazao je Zlatko Šljivnjak iz Udruženja za razvoj kulture i umjetnosti "Progres".

Na početku festivala koji će 28. augusta u 20:00 sati biti otvoren u sarajevskom Klubu Kriterion, učesnici i zaljubljenici u ovaj vid umjetnosti moći će prisustvovati predavanjima o tome kako je nastala 3D umjetnost i šta ona predstavlja.

"U petak će biti održan humanitarni koncert benda Činčile za slijepog Denisa Bartu koji izuzetno komponuje i svira sintisajzer. Za vikend je predviđeno takmičenje na Vilsonovom šetalištu. U subotu će to biti pojedinačno, a u nedjelju timsko takmičenje", kazala je Sabina Šehović, projekt menadžerica Beton Festa.

Pobjednik će osvojiti kameru Prestigio MultiRunner 710x, dok će drugoplasirani i trećeplasirani osvojiti kameru Car Video Recorder odnosno 16GB USB Leather Drive istog proizvođača.

Jedna od prošlogodišnjih pobjednica Džejalana Karaman kaže da je porošlogodišnji Beton Fest bio prekretnica u životu.

"Otvorila su mi se mnoga vrata za daljnji razvoj stila kao i rada u 3D slikanju. Ovaj festival je prilika da se mladim umjetnicima da šansa za izražavanje svojih ideja", kazala je Džejlana.

Treba naglasiti da je ovo tek drugi festival ove vrste u svijetu, pored Street painting festivala u Holandiji.

Za komunikaciju između umjetnika zadužen je Izi mobil, jedini virtualni mobilni operater u BiH.

"Izi mobil osim brige o korisnicima izuzetan značaj pridaje podršci lokalnoj zajednici. Shvatili smo da je ovakav Festival neophodan za Sarajevo i njegove građane. Otuda i naša podrška jednoj prelijepoj ideji“, rekao je Armin Čičak iz odjela marketinga Izi mobile.

Iako se festival održava puna četiri dana, slike na pomenutim mjestima, prema tradiciji, ostaju do prvih padavina.