BiH
0

Sarajevo će krasiti stari ukrasi, a pojedini čekaju paljenje još od Bajrama

Piše: I. P.
Novogodišnji praznici, kao i svake godine do sada, znače i ukrašavanje gradskih ulica i trgova u mnogim mjestima i gradovima naše zemlje.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Isti scenarij čeka i Sarajevo čije će ukrašavanje početi uskoro, a koje će sprovoditi preduzeće Park. Najveći dio, odnosno pripremni radovi na ukrašavanju gradskih ulica ukrasnim svjetlosnim elementima u velikoj mjeri su završeni i samo se čeka vrijeme za otpočinjanje poslova na terenu.

"Svjetlosna dekoracija koja ukrašavala gradske ulice povodom bajramskih praznika ostala je montirana na sajlama, samo je isključena s električne mreže. Pred nastupajuće božićne praznike bit će ponovo puštena u rad, naravno uz potrebno prilagođavanje i doradu. Popravke demontiranih dekorativnih elemenata (korištenih prošlih godina) u našem skladišnom prostoru su već završene i samo se čeka vrijeme kada će početi njihovo montiranje na stubove javne rasvjete i sajle", rečeno je za Klix.ba iz KJKP Park.

Dekorisanje gradskih ulica i trgova počet će u prvoj polovini decembra, a radnici Parka su ovih dana angažirani na pripremnim radovima za ovogodišnji Sarajevo Holiday Market.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Nažalost, dekorisanje i ukrašavanje svjetlosnim elementima ulica i trgova Kantona Sarajevo, zbog finansijskih prilika neće biti mnogo drugačije u odnosnu na prošle godine.

"Ove godine dekorativnim elementima bit će ukrašene veće i prometnije ulice i trgovi i to, između ostalih, trg na Baščaršiji, ulice Ferhadija i Maršala Tita, raskrsnica na Čengić Vili, raskrsnica na Stupu, Lukavička cesta, trg na Dobrinji, Rustempašina ulica na Ilidži, ulica Jošanička u Vogošći i druge. Osim toga, u pojedinim ulicama svjetlosnim zavjesama bit će ukrašeno nekoliko desetina stabala na području Kantona, a stubovi javne rasvjete će biti ukrašeni dekorativnim svjetlosnim elementima u obliku pahuljice, fenjera, svjetlosne zvijezde i slično", rečeno je iz Parka.

Uključivanje dekorativnih elemenata tokom večernjih sati počet će u drugoj polovini decembra, prije božićnih praznika, a njihovo isključenje i demontaža planirani su za drugu polovinu januara 2016. godine.

U skladu s vremenskim prilikama, zajedno sa demontažom, ove aktivnosti preduzeća Park trebale bi biti završene do početka februara.