{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo će dobiti savremenu vatrogasnu centralu

F
16.10.2008. u 15:52
0
8
Sarajevo će dobiti savremenu vatrogasnu centralu
0
Sarajevo će dobiti savremenu vatrogasnu centralu
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo i s v.d. direktora-komandira Mahirom Halilovićem potpisala Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada za nabavku nove savremene telefonske centrale koja bi omogućila detekciju požara u početnoj fazi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.
- Prilikom moje posjete PVB prije dva mjeseca zamolili ste me da Grad Sarajevo, s obzirom na dotrajalu opremu, pomogne u nabavci ove centrale. Vaš zahtjev sam iznijela na Gradsko vijeće, koje je na sjednici u septembru donijelo Odluku da se za ovu namjenu, shodno vašem zahtjevu, izdvoji 13.000 KM, istaknula je Borovac.

Da Grad posebnu brigu vodi o sigurnosti, ukazuju i dosadašnja ulaganja: sa 50.000 KM finansirana je izrada Elaborata o protivpožarnoj zaštiti Baščaršije, na osnovu kojeg se trenutno radi Glavni projekat automatske dojave požara; lani je Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi obezbijeđeno 50.000 KM za održavanje voznog parka s obzirom da su im vozila stara i dotrajala, a ove i prošle godine sa po 30.000 KM podržane su programske aktivnosti i rad tri aktivna dobrovoljna društva "Vratnik", "Bjelave" i "Alipašin Most".

Gradonačelnica je komandiru Haliloviću i svim uposlenim vatrogascima čestitala na trudu koji ulažu u sigurnost našeg grada od požara, te poželjela da i dalje budu na visini zadatka.

Mahir Halilović, v.d. direktora-komandira Profesionalne vatrogasne brigade KS zahvalio se Gradu i gradonačelnici na ovoj pomoći koja, kako je istakao, dolazi u pravom trenutku jer je oktobar simboličan mjesec za vatrogasce.

- Oktobar smo proglasili mjesecom zaštite od požara, dodao je Halilović.

Naglasio je da će nova stanica koja će biti smještena u Vatrogasnoj stanici na Skenderiji uveliko olakšati rad.

- Postoje sistemi koji se ugrade u objekte i, u slučaju povećane tenmperature ili veće količine dima u tom objektu, sistem aktivira alarm, a potom na kontrolnoj tabli te centrale zasvijetli lampa, koja nam automatski pokazuje u kojem je objektu požar, objasnio je Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: