Najava kantonalne vlade
63

Sarajevo će dobiti novi sistem videonadzora

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će uspostaviti novi sistem videonadzora te su u kantonalnoj vladi obrazložili šta će to značiti.

Kako je saopćeno, vlada je jučer, 3. marta, dala saglasnost za novi sistem videonadzora u cilju unapređenja sigurnosti i učinkovitijeg provođenja aktivnosti iz nadležnosti kantonalnog MUP-a.

Imenovana radna grupa u čijem je sastavu, kako je istaknuto, stručno osoblje MUP-a, kao i vanjski stručnjaci u oblasti telekomunikacija i sigurnosti će utvrdit lokacije koje će biti pokrivene videonadzorom, potrebnu infrastrukturu i uređaje, kao i način prenosa signala do nadzornih centara te opreme za nadzorne centre, uključujući i softvere za videonazor i nadzor mreže, planirane buduće dogradnje sistema i ostale potrebne zadatke .

"Obaveza radne grupe je da to uradi u što kraćem roku, a najdalje za 90 dana, kao i da pripremi procjenu ukupnih troškova. Projektna i tehnička specifikacija, koju će predložiti, bit će osnova za raspisivanje javne nabavke i realizaciju projekta", najavio je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP).

Istakao je da je ovo, kako je izjavio, odličan kriminalistički alat za bolju kontrolu i prevenciju, kao i utvrđivanje različitih oblika kriminaliteta. Podsjetio je da je uspostava novog sistema videonadzora predviđena Akcionim planom za prevenciju i suzbijanje krađa motornih vozila, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.