Softver "ispituje"
580

Sarajevo će dobiti 200 novih policajaca, ministar Katica objasnio kako će biti testirani

B. T.
Policija u Sarajevu (Foto: EPA-EFE)
Policija u Sarajevu (Foto: EPA-EFE)
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, govoreći o stanju kadrova u sarajevskoj policiji, potcrtava da "nama trebaju najbolje i najbolji policajke i policajci da rade među nama i da se brinu za našu sigurnost".

S obzirom na to da se često, kako u javnosti, tako i na sjednicama Skupštine KS, spominje zapošljavanje nedostajućih policajaca u Kantonu Sarajevo, objasnio je u kojoj fazi je proces.

"Kao što je poznato, već ranije smo raspisali konkurs za prijem 200 policijskih službenika i negdje smo na sredini procedura. Očekujem da kandidati uskoro budu pozvani na test provjere opšteg znanja te morfoloških i fizičkih sposobnosti", naveo je Katica na društvenim mrežama.

Podsjeća da su uveli novinu tokom testiranja, gdje softver nasumično izbacuje pitanja za kandidate.

"Na taj način hoćemo da doprinesemo poštenom, transparentnom i zaštićenom procesu prijema policijskih službenika, jer nama treba kvalitetan, stručan i pošten kadar. Nama trebaju najbolje i najbolji policajke i policajci, da rade među nama i da se brinu za našu sigurnost", kazao je Katica.

Kako je objasnio, kada bude usvojen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, odmah nakon toga bit će raspisan konkurs za još 100 policajaca i 100 mlađih inspektora, što je izuzetno važno s aspekta struke.