BiH
0

Sarajevo: Brammertz i međunarodni eksperti na konferenciji "Prepreke u procesuiranju ratnih zločina"

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
U toku su posljednje pripreme za Drugu međunarodnu konferenciju "Prepreke u procesuiranju ratnih zločina", koja će u subotu, 14. maja, biti održana u Sarajevu u hotelu "Europe" u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Riječ je o konferenciji koja će u fokus staviti instrumente koji će pomoći razjašnjenje problematike procesuiranja ratnih zločina u BiH, pojasnio je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović. Podsjetio je kako je prošlogodišnja konferencija ponudila značajne modele i definisala glavne kočnice u procesuiranju osoba odgovornih za ratne zločine u BiH.

"Na prvoj konferenciji koju smo imali prošle godine identifikovali smo tri osnovna problema koja sprečavaju kvalitetno procesuiranje. Prije svega, to su famozna dvojna državljanstva koja koriste masovno u BiH oni koji su počinili ratne zločine, samim tim, izbjegavaju odgovornost koja ih po zakonu sljeduje, prebjegom u Srbiju, Hrvatsku ili Crnu Goru, pravosuđu BiH su nedostupni", rekao je Tahirović.

Prema njegovim riječima, drugi problem u procesuiranju ratnih zločina je "A" lista koju je Haški tribunal ustupio pravosuđu BiH još 2004. godine na kojoj se "vrlo malo radilo".

"Smatramo da je to krucijalni materijal. Smatramo da je tome doprinijela i sama Strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH usvojena 2008. godine i koja je na neki način izjednačila sve u BiH i dovela faktički i Tužilaštvo BiH u jedan nezavidan položaj", rekao je Tahirović.

Predstojeća konferencija okupit će međunarodne eksperte te zvaničnike Haškog tribunala.

"Mi smatramo da eksperti iz BiH, prije svega, ali i međunarodne zajednice, treba da daju svoje mišljenje, da pokušamo doprinijeti tome da iznađemo što kvalitetniju mogućnost procesuiranja ratnih zločina. Mi smo na ovu konferenciju pozvali one osobe za koje smatramo da imaju dovoljno znanja, dovoljno ekspertiza da mogu kvalitetno dati svoja mišljenja, to su četiri člana UN-ove Komisije za međunarodno pravo - Ernest Petrič, Sean Murphy, Dire Tladi i Mathias Forteau, ljudi koji se bave zakonom koji reguliše odgovornost osoba koje su počinile određena krivična djela, prije svega, ratni zločin", naglasio je Tahirović.

Prisustvo konferenciji potvrdio je i glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, kao i David Scheffer, prvi američki ambasador za pitanja ratnih zločina i jedan od bivših kandidata za predsjednika Haškog tribunala.

"Pored njih će biti i bivši tužilac Haškog tribunala Mark Harmon, a od naših eksperata bit će profesor Enis Omerović, koji će izlagati o temi dvojnog državljanstva, zatim Amir Ahimć bošnjački oficir za vezu pri Haškog tribunalu, on će izlagati o temi "A" liste, jer je usko vezan za nju", istakao je Tahirović.

Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Organizacije za evropsku saradnju i sigurnost (OSCE) koji su pokrenutli inicijativu o izmjeni Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Tahirović očekuje kvalitetne zaključke eksperata na osnovu kojih će se moći prevazići glavne prepreke u procesuiranju ratnih zločina u BiH.

"Nadamo se da će konferecija poručiti svima onima koji se bave ovom problematikom da u nekom narednom periodu, ukoliko pravosuđe BiH ne dobije kvalitetnu strategiju, i ne dobije i mogućnost da procesuira sve one koji su preuzeli državljanstva susjednih država i tako izbjegli odgovornost, da će se pronaći model tipa jednog manjeg međunarodnog suda koji će nastaviti sve one postupke koje je započeo Haški tribunal, privesti ih kraju i tako doprinijeti da žrtve imaju dio satisfakcije koju zaslužuju", rekao je Tahirović.

U okviru konfernecije gostima će biti prikazan "Pucanj u dušu", dokumentarni film o potresnim sjedočenjima žena silovanih tokom rata u BiH."Govorit će i jedna od žrtava logora, naš član Amir Omerspahić i govorit će jedna djevojka čija majka je prošla torturu silovanja, a ona je rođena 13. aprila 1992. godine i majku nije vidjela do završetka rata. Jedna potresna priča i želimo da ta djevojka priča o tome kako i na koji način danas podnosi sve to, djevojka je uspješna, student je", rekao je Tahirović.

Dodaje kako su strani eksperti izrazili želju da, u okviru dolaska u Sarajevu, zajednički obiđu i sarajevsku pijacu Markale na kojoj su se tokom rata desila dva masakra. U večernjim satima, nakon konferencije planirana je posjeta Srebrenici i Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.