BiH
0

Sarajevo: Akcija protiv nasilja u Libanonu

FENA
Regionalna mreža "Prigovor za mir" danas je, povodom situacije na Bliskom istoku i eskalacije nasilja u Libanonu, organizirala u Sarajevu uličnu akciju protiv nasilja i rata.

Predstavnici ove mreže, koja okuplja brojne organizacije i udruženja iz cijelog regiona, dijelili su prolaznicima promotivne materijale i proveli akciju hrana-ne oružje, a sve s ciljem promocije vrijednosti pacifizma i nenasilja.

Osuđujući razaranje Libanona koje provodi vojni i politički vrh Izraela, mreža "Prigovor za mir" pozvala je vlade regiona da javno osude rat i nasilje u tom području.

"Pozivamo vladu Izraela da odmah prekine sva vojna dejstva i posveti se stvaranju trajnog mira u regionu, te apeliramo na sve ljude da potaknuti ovom agresijom ne podupiru širenje antisemitizma", kazao je predstavnik ove mreže Sanjin Bužo.

U ovoj organizaciji su mišljenja da mediji trebaju posvetiti više pažnje antiratnim pokretima i njihovom djelovanju, kao i da se sami aktivnije posvete suzbijanju mrženje i nasilja.

Također, ističu kako je nesposobnost međunarodne zajednice, posebno UN-a da prekine ratna dejstva i razaranja kroz svoje mehanizme još jednom se pokazalo kao ključno u produžavanju nasilja širom svijeta, a u ovom slučaju u Libanonu.

Članovi regionalne mreže poručuju da će ovakve akcije nastaviti organizirati jednom sedmično sve do prestanka nasilja, uz poruku "preživjeli smo rat - ne želimo ga drugima".