BiH
0

Saradnjom Općine Novi Grad i pravosudnih institucija riješen problem parkiranja

Klix.ba
Kako bi se riješio dugogodišnji problem nedostatka parking prostora za uposlenike i posjetioce pravosudnih institucija BiH smještenih u kompleksu nekadašnje kasarne "Ramiz Salčin" u Švrakinom Selu, Općina Novi Grad Sarajevo, ovim institucijama dala je na privremeno korištenje i bez naknade neizgrađeno građevinsko zemljište za potrebe gradnje parkinga.

Izgradnja parkinga počela je prije nekoliko dana, a radovi se izvode u blizini kompleksa zgrada u kojima su smješteni Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Sud BiH i Tužilaštvo BiH, na površini od oko 3.700 kvadratnih metara.

Obzirom da ove tri državne institucije imaju oko 900 uposlenika, te da ih svakodnevno posjeti oko 150 građana, zbog velike frekvencije automobila na malom postojećem parkingu dolazilo je do saobraćajnih gužvi i otežanog kretanja vozila. To je uticalo i na efikasnost rada navedenih institucija, ali i odvijanje saobraćaja ulicom Safeta Hadžića.

Također, zbog nedostatka mjesta za parkiranje, veliki broj zaposlenika i posjetilaca parkirao je vozila uz cestu i na pješačkim trotoarima prema naselju Otoka, čime je ugrožena sigurnost pješaka, a posebno učenika koji pohađaju Osnovnu školu "Mehmedalija Mak Dizdar" i svakodnevno koriste ovu vrlo frekventnu saobraćajnicu.

Izgradnjom parkinga bit će riješen problem saobraćajnih gužvi u ovom dijelu Novog Grada, a spriječit će se i parkiranje vozila uz cestu i na trotoarima.