{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnjom do efikasnije implementacije gender akcionog plana BiH

F
6.3.2007. u 15:34
0
0
Saradnjom do efikasnije implementacije gender akcionog plana BiH
0
Saradnjom do efikasnije implementacije gender akcionog plana BiH
Predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova BiH i entitetskih gender centara sastali su se danas u Sarajevu s predstavnicima međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, a cilj je bio razmjena informacija o već poduzetim i planiranim aktivnostima za ovu godinu u oblasti ravnopravnosti spolova.
Istaknuto je da će bolja informiranost i međusobna suradnja doprinijeti postizanju efikasnijih rezultata implementacije Gender akcionog plana BiH koji je Vijeće ministara BiH usvojilo u septembru 2006. godine. Taj dokument pripremila je Agencija za ravnopravnost spolova BiH u suradnji s Gender centrima Federacije BiH i RS.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić istaknula je na današnjem sastanku da je Gender akcioni plan strateški dokument, u kojem su spojene vertikalno i horizontalno sve obaveze BiH iz oblasti ravnopravnosti spolova koje proizilaze iz dokumenata Ujedinjenih naroda, Evropske unije i Vijeća Evrope i u skladu su sa zahtjevima evroatlanskih integracija. Taj dokument, kako je kazala, predstavlja strateški plan za postizanje principa ravnopravnosti spolova u BiH u raznim oblastima javnog i privatnog života.

"Gender akcionim planom definirane su obaveze bh. institucija i organizacija u 15 oblasti. Naš cilj je da se u narednom periodu, a najdalje u roku od pet godina, implementira Gender akcioni plan u tim oblastima", kazala je ona.

Današnji sastanak održan je u okviru Sedmice ravnopravnosti spolova (Gender Week) koji se u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH od 6. do 8. marta održava u Sarajevu. Namjera je Agencije za ravnopravnost spolova BiH da tim događajem obilježi i 8. mart, Međunarodni dan žena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: