BiH
0

Saradnjom Buenos Airesa i Tuzle do boljeg obrazovanja studenata

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Rad odsjeka agronimija koji djeluje pri Tehnološkom fakultetu u Tuzli u narednom periodu bi trebao biti unaprijeđen.

Ovo omogućava saradnja između Univerziteta u Tuzli i Nacionalnog univerziteta "San Martin“ u Buenos Airesu, a koja je održavanjem okruglog stola danas ozvaničena u Tuzli.

Tom prilikom razrađeno je nekoliko projekata koji bi u budućnosti trebali biti realizirani, a jedan od njih je i onaj pod nazivom "Održiva upotreba agrohemikalija u proizvodnji hrane, očuvanje čovjekovog zdravlja i eko sistema“.

Prema riječima profesora na Tehnološkom fakultetu u Tuzli Midhata Jašića, trenutno ne postoje kvalitetno razvijeni kurikulumi koji bi unaprijedili rad ovog fakulteta, odnosno odsijeka, u oblasti upotrebe agrohemikalija u proizvodnji hrane.

"Mi ćemo sa gošćama razraditi nekoliko projekata koji će biti bazirani kako za ovu naučnu oblasti tako i za sve ostale. Mi nemamo baš kvalitetne kurikulume u ovoj oblasti. S druge strane, naš cilj ovdje je i da se uspostavi saradnja među univerzitetima, a time bi ujedno i ojačali naučno-istraživački rad u oblasti primjene hemikalija i njihovog djelovanja na ljudsko zdravlje i okoliš“, dodaje Jašić.

Kako je kazala profesorica na Nacionalnom univerzitetu "San Martin“ Tereza Fonovich, saradnja sa tuzlanskim Univerzitetom je od izuzetnog značaja.

"Ovdje je bitno istaći da su projekti koje predstavljamo vezani za naučno-istraživačke radove, ali i obrazovanju studenata. Fokus u oba segmenta je podjednak“, istakla je Fonovich.

Kako je istaknuto za vrijeme okruglog stola, saradnja pomenuta dva univerziteta koja će se, između ostalog, ogledati u već pomenutoj realizaciji projekata, zasigurno će doprinijeti boljem obrazovanju studenata.