BiH
0

Saradnja u oblasti poljoprivrede sa Iranom

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Mušićem i pomoćnikom federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nijazom Brkovićem, danas je razgovarao sa zamjenikom ministra poljoprivrede Irana Peimanom Falsafijem.

Pokazan je obostrani interes za daljim jačanjem saradnje u oblasti poljoprivrede u koju je svrhu sa iranske strane pripremljeno i pismo namjere.Tokom predstojeće posjete delegacije Vlade FBiH Iranu potpisaće se i sporazum koji će precizirati ovu saradnju.

Zamjenik iranskog ministra poljoprivrede Falsafi istakao je iranska iskustva u poljoprivredi s obziorm na snažan razvoj ove grane, razvijene kapacitete i naučno-istraživački rad u ovoj oblasti. Iran sve svoje potrebe u ovom segmentu zadovoljava vlastitom proizvodnjom, a neke od poljoprivrednih proizvoda i izvozi. Postoji interes da se našoj zemlji u ovom sektoru pomogne pogotovo u zapošljavanju povratnika u ruralnim područjima.

Premijer Branković zahvalio je na dosadašnjoj pomoći Irana našoj zemlji i istakao da je poljoprivreda jedna od naših strateških grana.U smislu njenog daljeg jačanja Vlada je pripremila zakonska rješenja kojima će se povećati korištenje obradivog zemljišta. Razvoj ove grane je i šansa intenzivnijeg zapošljavanja povratnika i stvaranja uvjeta za održivi povratak.

Pomoć Irana u ovom sektoru je dobro došla pa će potpisivanje sporazuma o saradnji doprinijeti konkretnim akcijama u ovoj oblasti.U tom smislu iranska iskustva i iranski kapital uložen u našu poljoprivredu je dobro došla pomoć ovom sektoru u razvoju.– naglasio je premijer Branković.