{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnja sa dijasporom posebno značajna za BiH

S
1.9.2009. u 19:24
0
4
Saradnja sa dijasporom posebno značajna za BiH
0
Saradnja sa dijasporom posebno značajna za BiH
Drugog dana Savjetovanja ambasadora i šefova misija BiH, prisutnima se obratio ambasador at large Miloš Prica, izlažući o temi Nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a. Tom prilikom, istakao je značaj izbora naše zemlje za nestalnu članicu u VS OUN-a, istovremeno naglašavajući da su pripreme bh. članstva u ovom tijelu OUN-a spore i teške jer ne postoji podrška i razumijevanje ostalih institucija u zemlji.
U okviru teme Regionalna saradnja, prioriteti i perspektive izlagač Branimir Mandić, pomoćnik ministra za multilateralne odnose, naglasio je značaj regionalne saradnje u smislu uspostave dijaloga, prevazilaženja tenzija, razvoja dobrosusjedskih odnosa, privrednog razvoja, ali i kao poligona za obuku kadrova za posao koji će uslijediti nakon ulaska BiH u EU i NATO.

Pomoćnica ministra za bilateralne odnose Jasmina Pašalić, koja je izlagala na temu Promocija BiH u svijetu, izgradnja pozitivnog imidža BiH, istakla je važnost uloge DKP-a BiH u prezentaciji naše zemlje. Diskutovano je o načinima i metodama za unapređenje imidža BiH u zemlji prijema.

Na temu Saradnja sa dijasporom Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, govorio je o potrebi jačanja veza i saradnje sa dijasporom. Interakcija sa iseljeništvom značajna je posebno u svjetlu činjenice da je BiH na drugom mjestu u svijetu po broju emigranata u odnosu na broj stanovnika.

Savjetnik ministra vanjskih poslova Sead Avdić održao je izlaganje na temu Strategija razvoja ekonomske diplomatije - prezentiranje dokumenata, pri čemu je naglasio značaj ekonomske diplomatije u smislu privlačenja stranih investicija i otvaranja novih tržišta za bh. proizvode, u čemu bi DKP-i BiH trebali ubuduće imati značajniju ulogu. Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić govorili su na temu Vanjskotrgovinska politika BiH.

Ambasadorima BiH obratio se danas i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Ministar Lajčak je naglasio da je put ulaska u Europsku uniju složen, i da moramo biti svjesni da je ispunjavanje uvjeta i dostizanje standarda koje je EU stavila pred BiH važno radi nas samih a ne samo radi integrisanja u EU.

O Razvojnim projektima i stranim investicijama u BiH izlagala je zamjenica direktora FIPA-e Blaženka Miškovič, naglasivši da FIPA radi na prikupljanju projekata bh. kompanija kako bi se lakše mogle plasirati na vanjskom tržištu. O Diplomaciji i bh. biznisu-odnosima i interesima izlagao je predsjednik vanjsko-trgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović rekavši da je u BiH uspostavljen institucionalni okvir za izvoz roba i usluga iz BiH, te da uz pomoć bh. diplomatije DKP treba uložiti dodatne napore u cilju promocije naše zemlje, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: