{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Saradnja s Hagom još ključni prioritet'

F
13.11.2008. u 16:46
0
0
'Saradnja s Hagom još ključni prioritet'
0
'Saradnja s Hagom još ključni prioritet'
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostaje ključni prioritet, potvrdio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák prilikom sastanka s Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Haškog tribunala, održanim u srijedu u Sarajevu.
"Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije će nastaviti da pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je Lajčák.

Hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu ostaju primarni cilj međunarodne i lokalne koalicije koju koordinira visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

Lajčak je obavijestio glavnog tužioca o razvoju situacije u vezi sa potragom za Radovanom Stankovićem koji je prije više od godinu dana pobjegao iz zatvora u Foči. Stanković je iz Haga prebačen u Bosnu i Hercegovinu kako bi mu se sudilo u BiH, a osuđen je za silovanje, mučenje i porobljavanje.

Napominjući da je Sud BiH optužio deset čuvara iz zatvora u Foči povezanih sa Stankovićevim bijegom, Lajčák i Brammertz su izrazili svoju zabrinutost zbog toga što u ovom slučaju ranije nisu poduzete odgovarajuće aktivnosti.

"Njegov bijeg predstavlja poniženje za organe vlasti RS-a", rekao je Lajčák.

On je ukratko opisao napredak ostvaren u pogledu izrade Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina BiH, napominjući da je "postignut značajan napredak".

Lajčak očekuje da će organi vlasti BiH prezentirati kratak prikaz funkcionalne Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina na sjednici Vijeća za implementaciju mira sljedeće sedmice u Briselu. Ova strategija bi trebalo biti usvojena do kraja godine. Strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina BiH je jedan od pet ciljeva koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo u februaru ove godine.

Lajčák i Brammertz su pozvali na poboljšanje saradnje između zemalja u regionu u borbi protiv teških krivičnih djela. "Činjenica da pojedinci optuženi za teška krivična djela, uključujući i ratne zločine, mogu izbjeći pravdu zbog neadekvatnosti zakonskih rješenja predstavlja izrugivanje pravdi i nadležni državni organi moraju rješavati ovo pitanje", podvukao je Lajčák, saopćeno je u četvrtak iz OHR/EUSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: