BiH
0

Saradnja Prve gimnazije i gimnazije iz Paderborna

FENA
Učenici i nastavnici Prve gimnazije u Sarajevu i gimnazije iz Paderborna (Njemačka) danas su u prostorijama sarajevske gimnazije organizirali prezentaciju zajedničkog projekta "Prekretnice-na putu ka ujedinjenoh Evropi".

Projekt se sastoji od dva dijela koja će biti realizirana u Sarajevu i Paderbornu, a cilj projekta je zbližavanje mladih i promocija evropskih vrijednosti.

"Mi smo, u okviru projekta Fondacije "Robert Bosch" - Mladi putevi u Evropi, zajedničkim naporima došli na ideju da institucijama i mjestima kao i osobama koja su od izuzetne važnosti za Sarajevo i BiH, dodijelimo zvijezdu za različita dostignuća. Iste ove zvijezde bit će dodijeljene i u Paderbornu", izjavila je direktorica Prve gimnazije Ešrefa Gačanin.

Zvijezde koje simboliziraju ujedinjenje Evrope u Sarajevu su, po odabiru mladih, dodijeljene Željezničkoj stanici, hotelu "Holiday Inn" kao simbolu ZOI '84. te sarajevskom tramvaju za promociju mobilnosti.

Zvijezda prekretnica za književnost dodijeljena je Ivi Andriću, Gazi Husrev-begu za socijalni aranžman, Haggadi za slobodu prognanih, Filozofskom fakultetu za slobodu mišljenja, muzeju Ars Aevi za umjetnost koja povezuje svijetove, Sarajevo film festivalu za promociju različitosti i prihvatanje istih, Akademiji likovnih umjetnosti za umjetničku slobodu, Narodnom pozorištu za promociju međunarodnog stvaralaštva i Prvoj gimnaziji za kontinuirane uspjehe u obrazovanju mladih.

Drugi dio projekta bit će realiziran u martu 2009. u Paderbornu.

Prva gimnazija i gimnazija iz Paderborna surađuju već više od deset godina na različitim projektima koji promoviraju zajedništvo i mlade. S različitim projektima osvojili su već tri nagrade u okviru Fondacije "Robert Bosch".