Sarajevo
0

Saradnja oružanih snaga BiH i SAD-a

FENA
U sklopu bliske saradnje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, tim od jedanaest oficira Oružanih snaga SAD-a i predstavnika više servisnih evropskih komandi oružanih snaga SAD-a, sastao se u Sarajevu sa članovima Združenog štaba Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

Tokom ovog susreta finalizirani su planovi bilateralnih događaja i vježbi za 2010. godinu.

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički provode oko 25 vojnih vježbi i događaja. Za narednu godinu planirani su 24 seminara i posjete institucijama te jedna vježba.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Ured za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD blisko je surađivao sa Oružanim snagama BiH i Ministarstvom odbrane BiH na planu događanja koja će pomoći u daljnjem razvoju kapaciteta BiH na njenom putu ka prijemu u članstvo NATO-a.

Cilj ovog programa je razmjena iskustava i poboljšanje međusobne operativnosti između oružanih snaga SAD i BiH. U većini navedenih aktivnosti učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je pobratimska država Bosni i Hercegovini.

Program država partnera predstavlja podršku NATO-programu Partnerstvo za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu saradnju sa jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfP-a.

Nacionalna garda države Maryland i Oružane snage BiH organizirali su do sada značajan broj događanja, pružajući podršku lokalnim zajednicama i demonstrirajući kako su oružane snage instrument dobre volje koji može pomoći civilnom sektoru.

Kako se navodi u saopćenju Ambasade SAD u BiH, tokom prošle godine BiH je provela najopsežniji program vojne saradnje u Evropi.